ČSSD a ODS se dohodly: Šéfem Senátu zůstává Sobotka

Jakub Antoš
5. 11. 2008 17:37
Sociální demokraté získají dva místopředsedy
Předseda Senátu PČR - Přemysl Sobotka při rozhovoru pro Českou televizi.
Předseda Senátu PČR - Přemysl Sobotka při rozhovoru pro Českou televizi. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vyjednavači dvou největších politických stran - ODS a ČSSD - se na středeční schůzce domluvili na obsazení postů ve vedení Senátu. V čele horní komory zůstane stávající předseda Přemysl Sobotka.

Zástupci obou senátorských klubů se shodli, že při obsazování pozic ve vedení Senátu a jeho výborech využijí princip poměrného zastoupení. Pro menší strany to znamená, že jejich lidé se na vedoucí posty nedostanou. Výjimkou je pouze KDU-ČSL. Ve vedení senátu zasedne lidovec Petr Pithart.

Kromě Sobotky a Pitharta jdou do čela komory ještě dva sociální demokraté - stávající šéfka senátorského klubu ČSSD Alena Gajdůšková a odborový předák Milan Štěch - a dva občanští demokraté, Jiří Liška a Jiří Šneberger.

"Jednání jsou velmi korektní, takřka na všem jsme se dohodli. Na rozdíl od všech ostatních vyjednávání v České republice v různých krajích tady to probíhá velmi dobře," uvedl předseda klubu ODS Jiří Stříteský.

Vedení výborů si mezi sebe rozdělí ČSSD a ODS. Šestatřicetičlenný senátorský klub ODS se podělí o předsednické pozice v pěti výborech - ústavně-právní, unijní, zdravotní, sociální a mandátový.

Zástupci klubu sociálních demokratů obsadí předsednické pozice ve zbývajících čtyřech výborech - hospodářském, zahraničním, školském a ve výboru pro veřejnou správu.

 

Právě se děje

Další zprávy