Česko hrozí Kanadě kvůli vízům. Brusel čekají obstrukce

ČTK ČTK
20. 5. 2012 18:25
Premiér Nečas to v neděli řekl kanadskému předsedovi vlády
Na hokejový svátek se kanadští fanoušci jaksepatří vyzdobili
Na hokejový svátek se kanadští fanoušci jaksepatří vyzdobili | Foto: Reuters

Chicago - Pokud nezruší vízovou povinnost pro občany Česka, může Kanada z naší strany očekávat problémy při jednání o své obchodní dohodě s Evropskou unií.

Po dnešním jednání s kanadským premiérem Stephenem Harperem na okraji chicagského summitu NATO to novinářům řekl český předseda vlády Petr Nečas.

Kanada vízovou povinnost obnovila před třemi lety kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl z ČR. Otázka od té doby patří mezi palčivé téma vztahů obou zemí.

"Jsme silní zastánci liberalizace obchodu a vytvoření zóny volného obchodu s Kanadou, USA, Japonskem, Jižní Koreou a dalšími oblastmi," řekl český premiér.

"Nicméně jsem považoval za svoji povinnost korektně informovat kanadského premiéra, že za situace, kdy tady není změna vízového režimu, tak se jednání této dohody ze strany České republiky může setkávat s celou řadou problémů a potíží včetně potíží s ratifikací v parlamentu, které jsou z politických důvodů naprosto pochopitelné," uvedl Nečas.

Kanada zahájila v roce 2009 rozhovory s Evropskou unií o hospodářské a obchodní dohodě. Smlouva by měla výrazně uvolnit vzájemnou výměnu zboží a služeb.

Její přínos se odhaduje zhruba na desítky miliard eur ročně.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dovolená v Kanadě? Potřebujete zařídit víza do zahraničí?

 

Právě se děje

Další zprávy