Česká vláda nepodpořila homosexuály na olympiádě v Soči

Domácí Domácí
20. 12. 2013 11:25
Rusnokův kabinet odmítl připojit podpis k finské výzvě o dodržování lidských práv.
Jiří Rusnok.
Jiří Rusnok. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dvacet tři členských zemí EU se připojilo k finské výzvě, aby byla na mezinárodních sportovních utkáních respektována mezilidská práva. Česko mezi nimi překvapivě není, na první pohled samozřejmá věc tak u Rusnokovy vlády tvrdě narazila.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dalibor Štys se podle serveru Česká pozice vyjádřil, že lidská práva jsou politikou, která nemá se sportem co dělat a podpis výzvy nedoporučil. Česká republika se tak připojila k Rumunsku, Lotyšsku, Řecku a Litvě, kteří také odmítli podepsat.

Přestože výzva přímo nehovoří o Rusku a vyjmenovává i jiná sportovní klání, než je blížící se olympiáda v Soči, Rusko bude kvůli ní první zemí, jíž by se měla dotknout. Výzva totiž hovoří o dodržování lidských práv bez ohledu na rasu, barvu pleti nebo sexuální orientaci. Při čemž Rusko vzbudilo v uplynulých měsících bouřlivé reakce na přijetí legislativních opatření proti propagaci homosexuality.

Sportovci s jinou než heterosexuální orientací tak mohou být podle ruských zákonů za pouhý polibek potrestáni v přepočtu 60tísícovou pokutou, 15denním odnětím svobody a cizinci i vyhoštěním.

Česká vláda však navzdory názoru ministerstva zahraničí zaměřuje raději svou pozornost jinam.

"Poměrně dlouze jsme o tom na vládě diskutovali a shodli se, že nebudeme míchat politiku a sport. Kdykoli se politika pletla do sportu, bylo to špatně," řekl České pozici premiér v demisi Rusnok s tím, že olympijská charta (dokument, který definuje zásady, řád a cíle olympijských her, pozn. red.) navíc sportovcům stačí.

S tím souhlasí i náměstek ministra školství Jan Kocourek. "Sportovci teď musejí hlavně trénovat a nebýt zatěžováni politickými kontroverzemi," odpověděl na argument, že homosexuálové mezi českými účastníky olympiády by si podporu od své vlády jistě přáli.

Schwarzeberg: Hluboký předklon vůči Rusku

Kromě ministra zahraničí Jana Kohouta zaujal nesouhlasný postoj i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzeberg (Top 09).

"Je to závažné pochybení naší zahraniční politiky. Je vidět, že vláda přistupuje k Rusku ve velmi hlubokém předklonu," řekl Schwarzeberg. Připojila se i organizace Amnesty International, podle níž tuzemská vláda prostě nepochopila „lidskoprávní rozměr" olympijského klání.

Rusnokova vláda tak dokazuje, že je v některých svých krocích extrémně opatrná. Olympijské hry mají totiž kromě sjednocovacího a sportovního charakteru také rozměr velmi dobrého byznysu. Vláda však nepřipouští, že by údajné ohrožení obchodních vztahů s Ruskem bylo pohnutkou pro nepřipojení podpisu k výzvě.

"Když si někdo myslí, že v Rusku jsou porušována lidská práva - a to já nevím, nejsem na to odborník -, ať to kritizuje. Ale ať si nebere sport jako rukojmí," uzavřel Kocourek.

 

Právě se děje

Další zprávy