Češi jsou nespokojeni s výší důchodů. Volají po reformě

pra
23. 5. 2008 15:00
Průzkum: V současném systému není stáří důstojné
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výše starobních důchodů je nepřiměřená a nedostatečně pokrývá základní potřeby důchodců, říká většina Čechů, které v květnovém průzkumu oslovila společnost STEM.

Hodnocení výše starobních důchodů a důchodového systému nejvíce ovlivňuje věk, materiální zajištění a politické preference respondentů.

Obecně považuje dnes vyplácené starobní důchody za nepřiměřené 81 procent respondentů.  Čtyři z pěti obyvatel se domnívají, že současný důchodový systém neumožňuje prožít důstojné stáří a 72 procent dotázaných si myslí, že důchody dostatečně nepokryjí základní potřeby seniorů.

Čtěte také: Od srpna dostane každý důchodce navíc 470 korun

Sami důchodci jsou ještě kritičtější. Současné důchody jsou nepřiměřené podle 92 procent seniorů, téměř 90 procent má za to, že jim dnešní systém důchodového zabezpečení neumožňuje strávit důstojné stáří. Čtyři pětiny penzistů tvrdí, že starobní důchod nestačí na pokrytí základních potřeb. Kritické hlasy se začínají ozývat již od lidí staršího středního věku, tedy osob ve věku od 45 do 59 let.

Foto: Ondřej Besperát

Z hlediska stranických preferencí jsou nejkritičtější příznivci KSČM a ČSSD. Opakem jsou voliči ODS a Strany zelených. I oni však většinou přiznávají, že finanční situace českých důchodců není jednoduchá a důchodový systém tak, jak je dnes nastaven, neumožňuje důstojné stáří.

S narůstající nespokojeností lidé volají po důchodové reformě

Nespokojenost s výší důchodů se viditelně zvyšuje od poloviny roku 2002. Od té doby o 27 procent narostly pochybnosti, zda lze průměrným starobním důchodem zabezpečit základní potřeby důchodců. V porovnání s minulým rokem tyto obavy vzrostly o 11 procent. Stejně se oproti loňskému roku zvýšila i nespokojenost s výší důchodů.

Zároveň s nespokojeností občanů narůstá počet stoupenců důchodové reformy. Zatímco na konci devadesátých let byl poměr mezi stoupenci a odpůrci zásadní důchodové reformy téměř vyrovnaný, v posledních letech již jasně vítězí idea radikální přeměny systému důchodového zabezpečení.

Jeho současnou podobu by zásadně změnilo 43 procent respondentů, 27 procent dotázaných by současnou podobu důchodového zabezpečení nahradilo úplně jiným systémem.

Čtěte také: Průzkum: Češi se dožívají stále vyššího věku

 

Právě se děje

Další zprávy