Od srpna dostane každý důchodce navíc 470 korun

Petr Holub
6. 5. 2008 8:41
Ministr vsadil na rovnostářské zvýšení
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas oznámil, jakým způsobem zvedne od letošního srpna penze.

Rozhodl se, že každému z důchodců - včetně invalidních - přidá 470 korun.

Už dříve zveřejnil, že se průměrné důchody od srpna zvýší o 465 korun měsíčně, tedy o 5,1 procenta. Protože v lednu se penzistům přidaly 3,95 procenta, průměrná roční penze vzroste v průměru o 6,1 procenta. Mohla by tak překročit očekávané zvýšení cen.

Solidárně proti inflaci

Nečas překvapil tím, že o stejnou měsíční částkou pomůže každému z 2,8 milionů důchodců. „Je to unikátní způsob, jaký nepoužil ještě nikdo od roku 1995, kdy platí penzijní zákon," upozornil novináře sám ministr.

Dosud ministři spíše zvyšovali procentní výměru důchodu. Ta se každému penzistovi vypočte z částky, kterou zaměstnanci a živnostníci odvedli na sociálním pojištění. Tentokrát se zvyšuje základní výměra, kterou dostávají všichni stejně, bez ohledu na to, jak dlouho a kolik státu platili.

Nečas řekl, že jde o mimořádný, ale nezbytný krok: „Zvýšení cen je třeba kompenzovat i těm s nižšími důchody," vysvětlil.

Nevyloučil ovšem, že stejně bude postupovat i při příštích valorizacích. K další dojde v lednu 2009 a ministr očekává, že penze v průměru zvýší o 3,1 nebo 3,2 procenta.

Změna trendu

Základní výměra důchodu vyrostla opravdu rekordně. Například od roku 2003 do letoška se zvýšila o 390 korun a dnes dosahuje pro všechny starobní i invalidní penzisty 1700 korun. Od srpna bude základ na nečekaných 2170 korun.

Dosud nejvyšší roční nárůst, o 130 korun, zajistil ministr Petr Nečas počátkem roku 2008, v předchozích letech se nikdy nezvyšovalo o víc než 100 korun.

Čím vyšší je základní výměra, tím více se penze nivelizují. Naopak rozdíl mezi vysokými a nízkými penzemi se zvyšuje, pokud stát zvyšuje procentní výměru.

Žádný z ministrů práce a sociálních věcí nebyl po roce 2002 tak štědrý, jako Zemanova vláda, která tehdy před volbami zvýšila penze o 8 procent. Více než o pět procent zvýšil důchody v roce 2005 ministr Zdeněk Škromach. Stejnou změnu dohodl se svým nástupcem Nečasem i na rok 2007.

V posledních pěti letech tak systém stále víc odměňoval ty, kteří do něho víc odvedli. Nečas mění dosavadní trend k většímu rovnostářství.

Sám připouští, že nový trend může vzbudit kritiku: „Střednědobě a dlouhodobě by se tím posílil tlak na výši důchodů," řekl ministr.

Kritici zároveň upozorňují, že příliš rovnostářské důchody motivují zaměstnance s vyššími platy, aby se placení pojistného vyhýbali.

Chyba jako před čtyřmi lety

Na letošek Nečas připustil pouze tříprocentní zvýšení procentní výměry. Méně to bylo jen v roce 2004, kdy Špidlova vláda připustila pouze zvýšení o 2,4 procenta.

Tehdy se ministři přepočítali podobně jako letos. O malém zvýšení rozhodli v období, kdy byla nulová inflace. V roce 2004 však rostly ceny téměř o tři procenta. Vladimír Špidla se pokusil potíže penzistů zmenšit, když těsně před červnovými volbami do Evropského parlamentu nechal každému vyplatit mimořádný příspěvek tisíc korun.

Také letos se měly penze v průměru zvýšit o necelá čtyři procenta (po sečtení základní a procentní výměry), inflace počátkem roku však překročila sedm procent a za celý rok se předpovídá ve výši 5-6 procenta.

„Až do loňského října ani renomované instituce včetně Ecofinu tak vysokou inflaci nepředpokládaly," vysvětluje Nečas.

Sociální demokraté chtěli řešit výpadek příjmů důchodců tradičním způsobem: jednorázovým příplatkem 5 tisíc korun. Sněmovna však návrh už zamítla. ČSSD však podpořila plán na zvýšení důchodů podle vládního návrhu.  

 

Právě se děje

Další zprávy