Bursíkovi comeback nevyšel, zelení si vybrali Lišku

Domácí Domácí
25. 11. 2012 12:01
Někdejší šéf strany se pokusil o návrat do vysoké politiky
Martin Bursík a Ondřej Liška v dobách Topolánkovy vlády
Martin Bursík a Ondřej Liška v dobách Topolánkovy vlády | Foto: Ondřej Besperát

Česká Třebová - Někdejší vládní Strana zelených vystavila stopku pro comeback svého bývalého předsedy.

Martin Bursík, který v roce 2006 partaj přivedl do sněmovny, ale pod jehož vedením se také rozdrobila a na veřejnost pronikaly akorát hádky a útoky, se na volebním sjezdu pokusil vrátit do čela strany.

Spolustraníci dali přednost současnému šéfovi Ondřeji Liškovi.

Bursík chtěl v případě zvolení podle svých slov navázat na úspěch ve sněmovních volbách, což se podle něj Liškovi nepodařilo, a modernizovat ekologická témata. Pokusit se oslovit nové voliče. "Hlavním problémem je podle mne neviditelnost strany na celostátní úrovni, tedy neschopnost jít do tvrdého střetu s vládou v tématech, která jsou pilíři naši politiky v ochraně životního prostředí a v oblasti lidských práv," uvedl během svého projevu Bursík.

Liška naopak Bursíkovi vytkl, že se stáhnul z čela strany v době, kdy zelení po ztrátě voličské přízně přišli o státní dotaci a zápasili s finančními problémy. Uvedl, že se za jeho vedení podařilo stranu finančně stabilizovat.

Během sjezdu pak přibyli další dva kandidáti na předsednický post Jiří Koreš a Eva Kodymová, nepatřili ovšem mezi favority. Bursík nicméně získal post druhého místopředsedy strany, třetím místopředsedou se stal místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický.

První místopředsedkyní strany se stala náměstkyně opavského primátora Pavla Brady.

Ondřej Liška nakonec od necelých dvou stovek delegátů získal 106 hlasů, Bursík 70 hlasů, Koreš 7 hlasů a Kodymová 6 hlasů.

Zelení vypadli z nejvyšší politiky po sněmovních volbách v roce 2010, kdy nepřekročili pětiprocentní hranici, a nedostali se tak do Sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy