Bursík tvrdí, že dožene skluz europeněz pro školství

ves
22. 11. 2007 17:30
Program pro výzkum a vývoj by měl být hotový v lednu
Bývalý a současný šéf resortu školství
Bývalý a současný šéf resortu školství | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Konec března, to je termín, do kterého by měl být schválen program na čerpání peněz z EU pro oblast školství.

Problémy s evropskými penězi na výzkum a vývoj stály místo Danu Kuchtovou a její stranický šéf a dočasný nástupce Martin Bursík teď řeší, jak skluz dohonit.

Jednání v Bruselu, které bylo naplánováno na polovinu prosince Bursík zrušil. "Vyjednal jsem odklad. Nejdříve si musíme udělat pořádek doma a domluvit se, co vlastně chce," řekl Bursík na tiskové konferenci po jednání se zástupci rektorů, krajů či akademie věd.

Bursík: Chybí desítky odborníků

Z jejich i Bursíkových vyjádření vyplynulo, že ministerstvu chybějí odborníci, posledního půl roku vázla komunikace se zainteresovanými stranami a v celém jednání s komisí dostávala forma přednost před obsahem.

Ministerstvo školství bude muset najít a proškolit asi stovku lidí, kteří budou mít peníze z EU na starosti. "V Česku je deficit expertů na tuto problematiku. Navíc někteří nechtějí na ministerstvo přijít, protože neví, kdo bude resort po mně řídit," uvedl Bursík.

Bursík vytvořil expertní skupiny, které mají připravovat čtyři hlavní větve programu.

"Identifikovali jsem problémy. Program je sice ambiciózní ale reálný. Viděl jsem, že všichni jsou ochotní spolupracovat," ohodnotil jednání předseda Akademie věd Václav Pačes.

Koncem ledna má do Bruselu odejít návrh operačního programu pro výzkum a vývoj, koncem února by pak měla být hotova definitivní verze.

 

Právě se děje

Další zprávy