Babiš nemá s Kulhánkem jako případným ministrem zahraničí problém. Ve čtvrtek se sejde i se Zemanem

Domácí Domácí
Aktualizováno 14. 4. 2021 19:01
Babiš nemá s Kulhánkem jako případným ministrem zahraničí problém. Ve čtvrtek se sejde i se Zemanem

Premiér Andrej Babiš (ANO) nemá problém s kandidátem ČSSD na ministra zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Řekl to ve středu Rádiu Z. Prezident Miloš Zeman přijme Kulhánka ve čtvrtek na zámku v Lánech. Kulhánek má ve funkci nahradit odvolaného Tomáše Petříčka (ČSSD). Dosud svou nominaci nechtěl komentovat s tím, že se k ní vyjádří až po schůzi se Zemanem.

Spolupráce by podle Babiše mohla být ještě lepší než s jeho předchůdcem v čele české diplomacie Tomášem Petříčkem (ČSSD). Ve čtvrtek ráno se chce premiér s Kulhánkem sejít, řekl novinářům. "Budeme diskutovat o zahraniční politice," řekl Babiš. Dodal, že Kulhánka považuje za pracovitého a slušného člověka.

Kulhánek je dlouhodobým Hamáčkovým spolupracovníkem. Zastával také pozici náměstka pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální na ministerstvu zahraničí v době, kdy úřadu šéfoval Zaorálek. Náměstkem byl také na ministerstvu obrany. Kulhánek studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově v Praze, magisterský titul má z washingtonské Georgetown University.

Po Kulhánkově nástupu na ministerstvo vnitra média upozornila na jeho angažmá v čínské společnosti CEFC Europe, kam nastoupil po odchodu z ministerstva zahraničí. Experti oslovení Hospodářskými novinami to vnímali jako bezpečnostní riziko. "V minulosti jsem působil ve firmě jako externí konzultant a mimo jiné jsem se věnoval analýze investičních projektů a regulačnímu prostředí v EU," řekl k tomu tehdy Kulhánek.

 

Právě se děje

Další zprávy