Babiš míří na vicepremiéra. Blíží se to Agrofertu, říká

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
23. 11. 2013 19:00
Je to v podstatě činnost, kterou dělám v rámci Agrofertu, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Reuters

Praha - Měsíc po předčasných volbách se vyjednávání o příští vládě pohnula k dílčí, ale konkrétní dohodě. Sociální demokraté a hnutí ANO si rozdělili první dva významné posty, na něž jako vítězové voleb aspirovali. 

Hnutí ANO je spokojeno, že získalo možnost obsadit řízení ministerstva financí a jeho lídr Andrej Babiš to zdůvodňuje tím, že mu je o to ovlivňovat co nejvíce chod země z vládních míst.

V rozhovoru, který poskytl Aktuálně.cz krátce po sobotní schůzce v Průhonicích, neprozrazuje své jméno na klíčový post ministra financí, naznačuje však, že on sám chce být v případné vládě vicepremiérem pro ekonomiku.

Aktuálně.cz: Koho chcete posadit na ministerstvo financí? Máte o tento post zájem sám, nebo tam chcete poslat nezávislého odborníka, třeba ekonoma Raiffeisenbank  Aleše Michla, o němž se v této souvislosti nejvíc spekuluje?

Zatím pro ministerstvo financí nemáme jasně vybranou osobu. Závisí to na dalších věcech, je to o jednání s panem prezidentem, o tom, zda bude ve vládě pozice vicepremiéra pro ekonomiku a tak dál. Na ministerstvo financí bych ale nešel já sám, rozhodně to obsadíme nějakým schopným expertem. Na konkrétní jméno je brzy.

Aktuálně.cz: Svůj tip ale už máte, ne?

Zatím jsem toto vůbec neřešil, jméno kandidáta na ministra financí stejně podléhá ještě schválení poslaneckých koaličních klubů a schválení u nás ve straně. Teď se snažíme hlavně dobrat definitivní dohody o daních, to bylo to hlavní, co jsme dnes s ČSSD řešili. Jde o celý balík navazujících kroků. Kromě toho je nutné se domluvit také s KDU-ČSL jako dalším partnerem.

Vicepremiér? Nejlepší varianta

Aktuálně.cz: Chcete se sám stát vicepremiérem pro ekonomiku?

Vicepremiér pro ekonomiku je, myslím, pro mne nejlepší varianta. Je to v podstatě činnost, kterou dělám v rámci Agrofertu: řídím různé sektory přes jednotlivé manažery. Musíme aktivně jednat o vstupu do Česka se zahraničními investory, ty musíme aktivně hledat. Ale pokud je sem chceme dostat, musíme hlavně zlepšit infrastrukturu v zemi. Což znamená třeba připravit zákon o liniových stavbách. Zatím se třeba dopravní stavby staví příliš pomalu.

Aktuálně.cz: Můžete načrtnout alespoň základní rysy vaší dohody se sociálními demokraty o daňové politice? Na čem se shodujete, na čem zatím rozcházíte?

Pokročili významně, ale zatím o tom ještě nechci mluvit v médiích. Jakmile celou tuto problematiku dokončíme,  dáme to veřejnosti k dispozici.

Vláda je důležitější

Aktuálně.cz: Řekněte alespoň, jak jste s dohodou o daních spokojen - byla to zřejmě největší bariéra vašeho jednání s ČSSD, předpokládám, že jste se dohodli na nějakém kompromisu. Jak moc jste museli ustupovat, jak ustoupila ČSSD?

Jistěže jde o kompromis. My jsme v jednání konstruktivní. Nechtěli jsme nominovat našeho kandidáta na předsedu  sněmovny, abychom nešli hned s ČSSD do střetu. Chceme se soustředit na exekutivu, tam chceme ukázat, že umíme stát řídit lépe než naši předchůdci. Funkce předsedy sněmovny je prestižní, ale hlavně reprezentativní role, takže jsme z tohoto požadavku ustoupili. Naší výhodou je, že nemáme v hnutí ANO mraky kandidátů na různé ministerské a sněmovní funkce. Nemáme přetlak lidí, kteří by se drali na nejvyšší posty, kteří by chtěli teplá místa ve státní správě. Nejsem pod tlakem, že mi někdo bude vyčítat, že jsem mu nezajistil funkci.

Aktuálně.cz Ve sněmovně každopádně získáte jedno místopředsednické křeslo - pošlete na něj Věru Jourovou?

Ještě nejsme o rozdělení funkcí definitivně domluveni, ale je to podle mne dobrá varianta.

 

Právě se děje

Další zprávy