Babák: Reforma důchodů bude mrtvá, když se nevysvětlí

Domácí Domácí, Tereza Šídlová
6. 3. 2011 16:05
Věci veřejné se shodují s Klausem. Babákovo ostré vyjádření slova odmítla šéfka klubu VV Kočí
Ministr Drábek spoléhá na dohodu v koalici
Ministr Drábek spoléhá na dohodu v koalici | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Rozpočtový expert Věcí veřejných, poslanec Michal Babák  v neděli řekl, že by strana nemusela podpořit důchodovou reformu - pokud se prý dostatečně nevysvětlí veřejnosti, proč je kvůli ní nutné zvyšovat DPH.

Řekl to i s odvoláním na prezidenta Václava Klause, který v týdnu řekl, že reforma je podle něj příliš uspěchaná.

„Souhlasím s prezidentem, že důchodová reforma není dostatečně diskutovaná. Pokud se nebude důchodová reforma vysvětlovat, pokud se lidem nevysvětlí, proč se v souvislosti s tím musí zdražit DPH, je důchodová reforma mrtvá," uvedl Babák v Otázkách Václava Moravce v ČT.

Drábek nehodlá otálet

Jeho slova ale hned mírnila šéfka poslanců VV Kristýna Kočí.

"Určitě to není vyjádření poslaneckého klubu," uvedla.

Podpořila ale Babákova slova v tom smyslu, že koalice reformu penzí veřejnosti dostatečně nevysvětlila a vše se omezilo jen na zvýšení DPH.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ale další časové prodlení odmítl.

„Diskuze na odborné úrovni probíhá už několik let, Bězděkova komise funguje sedm let a její výstupy byly důležitým podkladem pro koalici. Podle mne bylo diskuzí dost, nemůžeme otálet s řešením," reagoval ministr. A odvolal se na dohodu koalice, kterou považuje za platnou.

Připomněl také, že na webových stránkách jeho resortu visí všechny potřebné analýzy.h

ČSSD: Co nejvíc položek ve snížené sazbě

Podle Babáka je potřeba veřejnosti vysvětlit zejména to, proč je nutné zvyšovat dolní sazbu DPH kvůli zřizování komerčního pilíře penzijního systému.

S Babákem se shodl v pořadu zástupce opozice, sociální expert ČSSD Zdeněk Škromach. Zdůraznil, že sociální demokraté budou ve sněmovně prosazovat ponechání co nejvyššího počtu položek ve snížené sazbě a všechny takové návrhy podpoří. Pokud ale nakonec vyhodnotí dopady daňových změn na obyvatele jako příliš vysoké, předlohu jako celek nepodpoří.

 

Právě se děje

Další zprávy