Ani Pačes, ani Dienstbier. ČSSD má prý nové jméno

mp
20. 9. 2007 7:40
Strana chce Klausova soupeře představit v říjnu
Pro koho ČSSD nakonec zvedne ruku zatím není jasné
Pro koho ČSSD nakonec zvedne ruku zatím není jasné | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Tajemné hledání "druhého" do prezidentského souboje s Václavem Klausem nekončí. Předseda ČSSD Jiří Paroubek má podle Mf Dnes silného protikandidáta, jehož jméno ale zatím tají. Deník se odvolává na tvrzení nejmenovaného člena nejužšího vedení strany.

"Předseda tím sleduje dva cíle. Jednak chce, aby oznámení bylo pecka. Jednak co nejpozdějším zveřejněním zabrání tomu, aby se šťouralo v soukromí a minulosti kandidáta," popisuje nejmenovaný politik plány svého stranického šéfa.

To by znamenalo, že sociální demokraté nemají v úmyslu prosazovat předsedu Akademie věd Václava Pačese, o jehož kandidatuře v médiích nejčastěji hovořili.

Urban: Jeho jméno má břinknout

Novou strategii ČSSD deníku nepřímo potvrdil i místopředseda strany a bývalý ministr průmyslu Milan Urban.

Akademik Václav Pačes byl v prezidentské hře možná jen nastrčenou figurkou
Akademik Václav Pačes byl v prezidentské hře možná jen nastrčenou figurkou | Foto: Ondřej Besperát

"Samozřejmě uvažujeme o člověku velkého formátu, ale on zatím nestojí o publicitu," řekl Urban. Podle něj tentokrát půjde "o opravdu silnou osobnost".

"Jeho jméno má břinknout. Hledali jsme těžkou váhu, aby prezidentská volba byla vyrovnaná," prohlašuje Urban.

List zároveň spekuluje o jménech z kuloárů - od Josefa Tošovského přes Petru Buzkovou po Vlastu Parkanovou. Zmiňuje ovšem i někdejšího prezidenta Václava Havla. Ten zatím podobné úvahy vždy rozhodně odmítl.

Ostatní zatím bez podpory

Dosud uvažování Klausovi protikandidáti zatím nezískali podporu celého politického spektra, která by jim dávala reálnou naději postavit se modré lavině hlasů pro současného prezidenta. Nejvážněji bere svou roli bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier, který za své zvolení už začal lobovat v regionech.

Možný kandidát lidovců Petr Pithart už svou případnou účast v prezidentské volbě vzdal, protože pochyboval o svém úspěchu. Zatím nejpřijatelnějším mužem pro politiky mimo ODS se jevil akademik Pačes.

 

Právě se děje

Další zprávy