Obvykle zachraňuje, teď zabíjel. Online o chřipce

elb
17. 7. 2007 16:36
Odpovídá velitel hasičů, kteří zasahovali
Velitel hasičů Pavel Marschal odpovídal online z Hradce Králové.
Velitel hasičů Pavel Marschal odpovídal online z Hradce Králové. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Místo záchrany lidských životů a majetku posílal v minulých týdnech své muže do opačné mise - utratit desítky tisíc kusů drůbeže.

Velitel hradeckých hasičů Pavel Marschal dnes přiblíží, jaké to je, dávat svým lidem takové rozkazy.

Před měsícem zasáhla Česko ptačí chřipka v nejdrastičtější podobě. Poprvé virus pronikl do velkochovů, které se pak podle veterinárních směrnic musí zničit. V tom hrají kromě armády klíčovou roli právě hasiči.

Patnáctičlenný tým hradeckých hasičů zasahoval už v první vlně při likvidaci krůt v Noříně. Nyní  byl kvůli ptačí chřipce nasazen v Netřebech a v Kosoříně. Všichni hasiči, kteří se akce účastnili musí preventivně užívat lék proti ptačí chřipce Tamiflu.

Jak se tým hasičů se specifickým úkolem vypořádal? Jak zcela novou situaci zvládl?

Pavel Marschal bude odpovídat od 12 hodin.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:05Autor: Jiří

Otázka: Jsou hasiči ještě vůbec hasiči? Neměla by podobné akce dělat spíše armáda?

Pavel Marschner: Dobrý den, jsem připraven odpovídat na vaše otázky.
Hasiči samozřejmě jsou stále hasiči. Tyto akce provádíme ve spolupráci s ardmádou, protože ne všechnu techniku má armáda a samozřejmě ne všechnu techniku potřebnou pro zásah můžou mít hasiči pro svou běžnou zásahovou činnost.
Armáda má zařízení k dekontaminaci, ale ne vhodnou na tyto situace. Hasiči mají některou vysoce speciální techniku, která je vhodná pro toto použití - například stanoviště hromadně dekontaminace osob, nebo techniky. V těchto případech platí vojenská subordinace (rozkaz), generální ředitelství určuje, kam se máme dostavit a je naší povinností to splnit.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:08Autor: Xavon

Otázka: Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo k pivu?

Pavel Marschner: Tlačenka s cibulí

Odpovězeno: 17. 07. | 12:12Autor: andrea

Otázka: je moc nebezpečné v období ptačí chřipky kupovat důbež v supermarketech a maká je možnost že vir zmutuje na člověka

Pavel Marschner: Nákup drůbeže, ať už v jakékoliv prodejně je rozhodně bezpečný, protože veterinární opatření a kontrola v České republice jsou na takové úrovni, jako málokde jinde. Toho já se rozhodně nebojím. Kuřecí jsme dnes měli k obědu...
Úroveň hygieny v Evropě je diametrálně odlišná od té v Jihovýchodní Asii, kde v podstatě lidé s drůbeží žijí. Proto možnost přenosu na člověka je u nás minimální.
Ale nejsem mikrobiolog, tudíž nedokáži přesně říci, jaká je možnost, že vir na člověka zmutuje.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:16Autor: kodiak

Otázka: ani mne nezajima jak ji likvidujete, ale proc ajak ty velkochovy nakazite a kdo ma hlavni zajem o to

Pavel Marschner: My je rozhodně nenakazíme. Kdo na tom může mít zájem, na to odpovědět nedokáži.
Nemyslím si, že by to někdo dělal záměrně. Pokud ten virus může mít volně žijící ptactvo, pak je logické, že při jejich migraci se může zanést i do velkochovu. Hermeticky izolovat chovy od okolí není prakticky proveditelné.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:24Autor: Bruno

Otázka: Jsem také hasič a chtěl jsem se zeptat na Váš osobní názor, pokud ho můžete říci, zda-li by opravdu neměly podobnou práci dělat záchranné prapory AČR a ne HZS ČR ??

Pavel Marschner: Na to jsem již odpovídal. Některou techniku armáda má a jinou nemá. My musíme jednat ihned, musíme reagovat v minutách a toho armáda není schopná. Proto máme například u sebe techniku na dekontaminaci osob.
Dříve hasiči pouze hasili oheň, ale postupem času k tomu přibyly další úkoly související s vývojem doby. Například zasahujeme i při likvidaci vos, sršňů na soukromých pozemcích, což v předchozích letech nebývalo. Lidé nyní mají pocit, že stát je povinnen je před nimi ochránit a hasiče povolávají k jejich zničení. Ale podle mě by na to neměli mít nárok. Hasiči jsou takový Ferda Mravenec, služby všeho druhu... Vyprošťujeme z výtahů, zasahujeme při dopravních nehodách, a podobně. Zásah proti ptačí chřipce bereme jako jeden z dalších úkolů.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:25Autor: Pepan

Otázka: Nedá se nějakým způsobem ještě maso z dobytka zužitkovat? Třeba speciálně tepelně upravit aby se chřipka zničila a nevznikali tak obrovské ztráty?
I když se všude dobytek vymlacuje a stříká, je možnost jak úplně vymítit virus? Budou se výskyty virusu nadále neúnosně zvyšovat?

Pavel Marschner: Tato otázka je spíš na veterináře.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:34Autor: Radek

Otázka: jaké používáte látky na zabití drúbeže, a jestli to neni moc nebezpečné pro okolí a jaká je jiestota že se nepřenese na člověka děkuji

Pavel Marschner: Na zabití se používá oxid uhličitý. Jsou dva způsoby likvidace: v Noříně se drůbež vhazovala do kontejneru naplněného oxidem uhličitým, v Kosoříně byla použita metoda zaplynování celé haly. Pak se sbíraly jen usmrcené kusy. Chytat dvanáctikilové krůty je fyzicky velmi náročné, proto je metoda zaplynování efektivnější a výhodnější. Při likvidaci brojlerů (kuřat) tam lze použít i ten způsob chytání živých a vhazování do kontejneru s plynem. Kuřata moc neběhají...
Technický postup je takový, že halu nejprve utěsníme montážní pěnou, zvířata se nechají na místech, kde právě jsou. Do haly se pustí hadice s plynem a začne se napouštět. Například v Kosoříně trvalo 2-3hodiny než drůbež uhynula. Trvale byla měřena koncentrace oxidu uhličitého v hale - větrákama se dovnitř spouštělo čidlo, které ukázalo množství CO2. Až byla dosažena hodnota 30%, ještě půl hodiny až hodinu se nechala hala uzavřená a poté bylo provedeno odvětrání, změření množství kyslíku a pokud hodnota vyhovovala, začali jsme vynášet usmrcenou drůbež do přistavených kontejnerů, které je odvezly do kafilérie.
Tento plyn je těžší než vzduch, tudíž nemohl unikat do okolí. Také se prováděla pravidelně měření jeho koncentrace v okolí.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:36Autor: Katka

Otázka: Mám papouška a bydlí snáma v pokoji,chodíme sním na zahradu,hrozí mu tam nejaké nebezpečí,bydlíme asi 30 km od místa nákazy.

Pavel Marschner: Rozhodně mu žádné nebezpečí nehrozí. Těžko se venku dostane do kontaktu s něčím, co by nákazu mohlé nést (například uhynulé kusy volně žijících ptáků, vodní drůbeže).

Odpovězeno: 17. 07. | 12:40Autor: dede

Otázka: Nezdá se Vám,že se hodně přehání? Tato chřipka zde již byla dříve, jen nebyl takový konkurenční boj a možnost zničit konkurenci. Když někomu chcíply dvě slepice naráz, nikdo to nevyšetřoval, jen se zahrabaly a nikdo nezkoumal proč uhynuly.

Pavel Marschner: To samozřejmě je pravda, ale když byly takové malé chovy a pět slepic chcíplo, tak je logické, že se to neřešilo. Současné situace vyplývá ze systému chování drůbeže ve velkochovech, kde je veterinární dozor nepoměrně přísnější.
Jestli někdo likviduje konkurenci na to nedokáži odpovědět, neznám vztahy mezi drůbežárskými firmami. Ale nepřijde mi, že by šlo o konkurenční boj. Jednali jsme se dvěma firmami a vedení obou ochotně spolupracuje na potlačení ohniska nákazy.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:44Autor: Bruno

Otázka: Myslíte si, že bylo nutné od GŘ HZS ČR, aby vydal rozkaz, že se mají připravit na cestu, pobyt a zásah v Čechách i hasiči z druhé strany ČR, např. ze Zlína ?

Pavel Marschner: Myslím si, že bylo, protože síly a prostředky okolních krajů nejsou nevyčerpatelné a zejména v době dovolených je problém organizačně zajistit adekvátní počty lidí. Kdy v krátké době je nutné provést velké množství fyzicky náročné práce. Celkem se likvidovalo na 580 tun "materiálu." Pracuje se doteď 24 hodin denně. Dezinfikování hal potrvá ještě 10-15 dnů. Po tuto dobu je stále nutné provádět dekontaminaci pracovníků provádějících dezinfekci.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:45Autor: Unknown

Otázka: Mohu vás o něco poprosit?? Nechte toho bezdůvoného vybíjení ... pravda je někde jinde ... kdy to použijete proti lidem??

Pavel Marschner: Hasiči rozhodně bezdůvodně nevybíjí. O tomto rozhodují veterináři a příslušné státní orgány. My sami z toho nemáme žádné potěšení.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:48Autor: Renata

Otázka: Dobrý den, zajímá mě čistě váš osobní názor na otázku, zda je vybíjení dalších nenakažených chovů opravdu nezbytné. Děkuji

Pavel Marschner: Já bych nenakažené chovy nevybíjel. Ale rozhodnutí veterinářů a vedení kraje bylo jiné.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:52Autor: tera

Otázka: Nemáte strach dělat tuto práci?

Pavel Marschner: Nemám. Už jsem byl u několika zásahů, kde byly v ohrožení životy nejen můj, ale i mých kolegů. Je to naše práce, jsme k tomu cvičeni a musíme se chovat tak, aby ke zranění nebo ztrátě života nedošlo. A to platí ve všech případech, tedy i při tomto zásahu.
Při zásahu v nebezpečné zóně byly používány veškeré ochranné prostředky a všichni zasahující hasiči obdrželi z preventivních důvodů lék Tamiflu a jsou sledování zdravotní službou ministerstva vnitra. Lék jsme brali 10 dnů a dalších dvacet dnů jsme pod dohledem.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:55Autor: Pavel

Otázka: Bylo to hodně špatný?

Pavel Marschner: Bylo to náročné zejména fyzicky. Pro mě i organizačně, protože jsem zajišťoval chod dekontaminačního stanoviště, střídání příslušníků a dále práci celé skupiny hasičů Královéhradeckého kraje, kteří pracovali přímo v ohnisku.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:56Autor: Bruno

Otázka: Vemte si Asii, bylo to tam hrozné, vymlátili všechno co tam bylo a je relativně klid...

Pavel Marschner: To nedokáži posoudit, nevím, zda je tam situace vyřešena. Jestli to není spíš tím, že už to není pro média tak zajímavé a ty informace se k nám nedostávají.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:58Autor: Bruno

Otázka: SAMOZŘEJMĚ JAKO HASIČ VÍM, ŽE ROZKAZ JE ROZKAZ A MUSÍ SE SPLNIT, JEN JSEM CHTĚL VĚDĚT VÁŠ OSOBNÍ NÁZOR NA TO, ZDA-LI SI MYSLÍTE, ŽE JE NUTNÉ, VYSÍLAT NA MÍSTO I HASIČE, KTEŘÍ TO MAJÍ PŘES CELOU REPUBLIKU ?

Pavel Marschner: Na to jsem již odpovídal. Naše síly nejsou bezedné. Samozřejmě nejdřéve se povolávaly síly z okolních krajů, a poté, když bylo potřeba další, byly vyslány i hasiči z dalších regionů. Myslím si, že není na škodu, když si tuto situaci vyzkouší v reálu, a nikoliv pouze při výcviku.

Odpovězeno: 17. 07. | 12:59Autor: Jarda

Otázka: Dobrý den, používají se i na tyto akce dobrovolní hasiči jako u záplav, nebo je to zcela na profesionálech?

Pavel Marschner: Dobrovolní hasiči tam působili pouze jako týlové složky - dodávka vody na místo zásahu a podobně. Do nebezpečné zóny nebyli vysláni.

Odpovězeno: 17. 07. | 13:00Autor: brej den

Otázka: bavi vas tahle prace?

Pavel Marschner: Vzhledem k tomu, že ji dělám již 25 let, tak už to naznačuje, že mě to baví.

Odpovězeno: 17. 07. | 13:06Autor: řehák

Otázka: Nemyslíte si, že se z HZS stává taková "děvečka pro všechno" (požáry, nehody, chemikálie, včely, kočky, byty)? Neměl by úkol likvidace drubeže spadat spíše pod CO?
Jsou Vaši muži psychicky připraveni na takové hromadné vybíjení?

Pavel Marschner: Jak jsem již psal jsme takový Ferda Mravenec, služby všeho druhu...
Co se týče hromadného vybíjení: Musíte si uvědomit, že dnes a denně zasahujeme u událostí, kde jde o lidské životy a musíme se s tím umět vyrovnávat. Samozřejmě nic proti zvířatům nemám, ale porovnáváme neporovnatelné. Každý si musí uvědomit, že i kuřata a krůty v hypermarketu byli živí tvorové a někdo je usmrtil. Stejně byla tato drůbež určena pro trh - tedy k zabití. Na smrt tak šli jen o chvíli dříve, než jim bylo vyměřeno jejich chovateli.
Děkuji za položené dotazy.

 

Právě se děje

Další zprávy