Získá Nobelovu cenu Roth? Sázkaři věří opět Murakamimu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
6. 10. 2013 14:22
Nobelovu cenu za literaturu udělí akademie zřejmě 10. řína.
Haruki Murakami.
Haruki Murakami. | Foto: Aktuálně.cz

Stockholm - Nejvážnějšími kandidáty na letošní Nobelovu cenu za literaturu jsou podle expertů kanadská povídkářka Alice Munroová, alžírská spisovatelka Asia Džibárová, americký autor Philip Roth či jihokorejský básník Ko Un.

Datum vyhlášení Nobelových cen za literaturu je pravidelně oznamováno na poslední chvíli, znalci letos odhadují čtvrtek 10. října.

Podle sázkařů je ovšem favoritem japonský romanopisec Haruki Murakami, který si důvěru sázejících získal už v minulých letech. Britská sázková kancelář Ladbrokes vypsala na tohoto populárního spisovatele kurz 3:1, poměrně vysoké šance má i Čech Milan Kundera s kurzem 25:1.

Čtyřiašedesátiletý Murakami je velmi úspěšným autorem, po celém světě včetně Česka prodal miliony výtisků svých knih. Mezi favority na udělení Nobelovy ceny je zmiňován opakovaně, navzdory vysokým kurzům dal ale výbor v minulých letech vždy přednost mnohem méně známým jménům. Loni Nobelovu cenu získal Číňan Mo Jen, o rok předtím švédský básník Tomas Tranströmer.

Podle sázkařů z Ladbrokes jsou v desítce nejžhavějších kandidátů hned tři Američané: nejlépe si stojí Joyce Carol Oatesová s kurzem 6:1, Philip Roth má kurz 16:1 a Thomas Pynchon 20:1. Autor z USA přitom cenu získal naposledy před dvaceti lety: tehdy si ji odnesla spisovatelka Toni Morrisonová. Nezanedbatelnou šanci prý mají i Maďar Péter Nádas, syrský básník Adonis či Izraelec Amos Oz.

 

Právě se děje

Další zprávy