Nová bondovka Solo vychází. Napsal ji William Boyd

ČTK Kultura ČTK, Kultura
25. 9. 2013 22:33
V Británii jde do prodeje nová kniha o agentovi Jamesi Bondovi.
Foto: Reuters

Londýn - Britský romanopisec William Boyd v Londýně představil knihu o nových dobrodružstvích agenta Jamese Bonda. Kniha s názvem Solo se v Británii začne prodávat ve čtvrtek.

"Neohroženému britskému agentovi 007 je v novém příběhu pětačtyřicet let a tento věk pociťuje," řekl autor.

Děj se odehrává v roce 1969 a jedenašedesátiletý Boyd, který je celoživotním fanouškem agenta 007, posílá uhlazeného super špiona do jedné občanské války v západní Africe a do Washingtonu. Ve filmu by jím vytvořeného Bonda nejlépe ztvárnil podle spisovatele britský herec Daniel Day-Lewis.

William Boyd.
William Boyd. | Foto: Reuters

Třetí oficiálně schválená bondovka, kterou nenapsal Ian Flemming, se dál pokouší urovnat latentní rasismus a misogynii původního agenta 007, aby byl korektnější pro dnešní čtenáře. Ovšem odpor k rozkazům M Bondovi zůstává. Původním tvůrcem Jamese Bonda je britský spisovatel Ian Fleming. Po jeho smrti v roce 1964 píší další pokračování autoři, které vybírají Flemingovi dědici. V poslední době vydal Američan Jeffery Deaver v roce 2011 Nula stupňů volnosti a Sebastian Faulks v roce 2008 Peklo pro zvané.

Letos v dubnu uplynulo 60 let od vydání vůbec prvního románu o Bondovi Casina Royale. Fleming napsal o Bondovi 12 románů a dvě knihy povídek. V psaní příběhů o slavném agentovi pak pokračovali další autoři - Kingsley Amis, John Pearson, John Gardner a Raymond Benson.

 

Právě se děje

Další zprávy