Tegan a Sara: Když si někdo stěžuje na úspěch, je debil

Adam Pešek
30. 10. 2013 20:50
Rozhovor s Tegan and Sara, které s letošní nahrávkou Heartthrob vylétly na vrchol hitparád.
Foto: Tegan and Sara

Rozhovor - Přesuny mezi jednotlivými sociálními vrstvami se neodpouští a svědčí o tom i aktuální situace kolem sesterské dvojice Tegan and Sara. Identická dvojčata až do letošního roku platila za jedno ze „středně velkých" jmen alternativní hudby a šest desek plných sympatického indie rockového písničkářství jim vyneslo relativně slušnou zásobu fanoušků.

S letošní nahrávkou Heartthrob se však pokusily dobýt svět masovější produkcí a zadařilo se. Komerčně se prosadily, zato indie publikum jim teď nemůže přijít na jméno.

Se sedmou řadovkou už dvojici přestalo bavit omílání stále těch samých kytarových písniček v menších klubech celého světa. Daly se proto dohromady s vyhlášeným producentem Gregem Kurstinem (Lily Allen, Kelly Clarkson, P!nk ad.), osvojily si práci se syntetizéry, průzračnější zvuk i schopnosti napsat hit a poprvé naplno zabodovaly.

Deska se v Americe vyšplhala až na číslo 3 prodejního žebříčku, v rodné Kanadě se z nich staly superhvězdy a na společné vystoupení si je začal zvát Macklemore nebo Taylor Swift.

Možná to působí trochu jako paradox, když se kapela ve „velkém světě" popu prosadí po více než patnácti letech existence. Dvojčata Tegan and Sara už měla dříve vykročeno k úspěchu a jejich skladby se pravidelně objevovaly v televizní tvorbě. Ať už však šlo o seriál o lesbických vztazích L Word, drama Melrose Place nebo o Chirurgy, nikdy to nebyly počiny s nejvyšší mírou sledovanosti.

„Osobně si myslím, že jsme na předchozí desce Sainthood jenom šlapaly vodu. Nevypadalo to, že by se nás label snažil někam posunout. Zdálo se, že fanoušci nahrávku milují, ale já myslím, že jsme se nikam neposouvaly," komentuje tehdejší stav Tegan - ta sestra s lehce divočejším účesem. Podle ničeho jiného je od sebe ostatně na první pohled nerozeznáte.

K masovým stupínkům se dvojčata Quinovy prokousávají až teď a jejich cesta vede i přes pražský klub Roxy. Tegan and Sara se v něm představí v neděli 3. listopadu, půjde zároveň o jejich českou premiéru.

Aktuálně.cz: Sedmá řadovka Heartthrob pro vás znamenala velký nárůst popularity, a když jsem viděl, jak na Instagram každou chvíli házíte fotky s dalšími muzikanty (Hayley Williams, Sleigh Bells…), napadla mě jednoduchá otázka. Žijete právě teď svůj sen?

Tegan Quin: Absolutně! Ale jinak jsme šťastné po celou dobu naší kariéry. Sara a já jsme už dříve předskakovaly několika našim oblíbeným kapelám - The Killers, Paramore, The Black Keys, Neil Young, Cyndi Lauper - a doteď máme za sebou docela dlouhou a zajímavou dráhu. S novou deskou Heartthrob jsme si určitě všimly rostoucí popularity i počtu fanoušků a zamilovaly jsme si to. Jsem také nesmírně pyšná na to, kolik žen teď dělá skvělou muziku a daří se jim - Sleigh Bells, Paramore, Diana, Austra, Chvrches, Naked and Famous, Grimes, Haim... Je to tak inspirativní období. To, že se s mnoha z nich známe nebo že jsme s nimi mohly sdílet pódium, je pro nás sen.

A.cz: Chtěly jste už od začátku kariéry hrát pro velké davy?

Rozhodně jsme chtěly publikum rozšířit s deskou Heartthrob. Já miluju hraní před menším publikem. Je tam určitá intimita, ta mi před velkým davem chybí. Na druhou stranu vzrušení, když vejdete před třicet tisíc lidí, je neskutečné. Myslím si, že naše hudba funguje v obou případech. Snažíme se mezi tím najít kompromis a pořád udržovat věci čerstvé. Takže je pro naši kapelu dobré, že můžeme hrát na neustále nových místech a před různými publiky.

A.cz: Nedávno jste třeba hrály s Taylor Swift. Jak jste se k téhle spolupráci dostaly a berete ji spíš jako poctu, nebo příležitost?

Rozhodně je pro nás čest, když nás požádá obrovská hvězda formátu Taylor Swift, abychom s ní šly na pódium a zahrály s ní naši vlastní skladbu. Byly jsme z toho nadšené. Obě milujeme písničky, které Taylor píše, a to, jak komunikuje se svým publikem. Podle mě je v tomhle skvělým vzorem a my jsme si rozhodně užily naše společné vystupování i to, že jsme poznaly její fanoušky.

A.cz: Většina skladeb z Heartthrob se jednoduše poslouchá, jsou to chytlavé písničky a s potenciálem rádiového hitu. Máte v plánu udělat ze všech singly?

Rozhodně z desky bude víc než jeden singl. V Kanadě, kde je pro nás všechno ještě rychlejší, už jsme kromě Closer vydaly také singly I Was a Fool nebo Goodbye, Goodbye. A zatím se jim skvěle daří! Heartthrob rozhodně je deska plná hitů, přinejmenším podle nás ano.

A.cz: Ještě před vydáním jste říkaly, že jste hodně přemýšlely nad tehdejším rozpoložení Tegan and Sara. Můžeme tedy Heartthrob chápat jako nový začátek?

Rozhodně ano. Osobně si myslím, že jsme na desce Sainthood jenom šlapaly vodu. Nevypadalo to, že by se nás label snažil někam posunout. Zdálo se, že fanoušci nahrávku milují, ale já myslím, že jsme se nikam neposouvaly. Připadalo mi, že se z nás tehdy stávala živá kapela. Samozřejmě hraní miluju, ale chtěla jsem se víc dostat k lidem, vidět třeba naši hudbu v reklamách a slyšet ji v rádiu. Ze všeho nejvíc jsem však chtěla cítit nějakou výzvu jako umělec. Heartthrob je odpověď na všechny ty pocity, které jsem měla.

A.cz: Když jsem si procházel kampaň #thecloserproject, během níž vám fanoušci posílají svoje fotky, narazil jsem na pár děcek, co vypadaly trochu jako vaše klony. Jaký je to pocit vědět, že někoho inspirujete tak moc, že se vás snaží ve všem napodobovat?

Líbí se mi, že je inspiroval náš „vzhled". Nás totiž jejich vzhled taky inspiruje. Neexistuje večer, aniž bych si tohle neprocházela a nepodívala se na to, co naše publikum nosí. Miluju objevování toho, jaké kapely naše fanoušky zajímají, na jaké se dívají seriály, co čtou za knížky. A rádi s nimi pak tyhle věci sdílíme. Komunita kolem nás je dost silná. Beru to jako kompliment.

A.cz: Potkáváte svoje klony často a máte s nimi nějakou zajímavou historku?

Potkáváme hodně mladých fanoušků Tegan and Sara, kteří jsou očividně hodně zapálení a snaží se napodobit náš styl. Když jsme byly mladší, samy jsme se oblékaly jako Kurt Cobain a Billie Joe z kapely Green Day. Je to naprosto přirozené, že experimentujete, když se snažíte najít svůj vlastní styl, a že se snažíte inspirovat u lidí, k nimž vzhlížíte. Podle mě je to taky dost roztomilé. Někdy fanoušci dorazí a mají na sobě přesně ty samé věci, co mám já. Miluju to!

A.cz: Po desce Heartthrob se na vás ale taky snesla vlny kritiky, obzvlášť na nezávislých serverech, že jste se zaprodaly mainstreamu. Napsalo se o tom už hodně, ale napadlo mě ještě, jestli naopak nebylo osvěžující pracovat s Gregem Kurstinem na mnohem čistší produkci?

My jsme se zaprodaly už v roce 1999, když jsme podepsaly nahrávací smlouvu. Kdokoliv, kdo si na internetu stěžuje na náš úspěch, je debil. Nikdy bych nikomu nepřála neúspěšnou kariéru a to je přesně to, co oni dělají. Jsem přece umělec. To, že víc lidí dneska poslouchá naši hudbu, je přesně ten důvod, proč ji děláme! Greg je génius a miluju to, co jsme spolu nahráli. Vítejte v budoucnosti Tegan and Sara.

A.cz: Sara také nedávno napsala skladbu Sweetie pro Carly Ray Jepsen. Chcete se teď víc angažovat v tom, čemu by se dalo říkat „svět popu"?

Ano! Dříve v sedmdesátých a v osmdesátých letech lidé jako Bruce Springsteen a Tom Petty a Patty Smith všichni spolupracovali. Byla to čest psát skladby s dalšími umělci. Přinášíme tohle zpátky!

 

Právě se děje

Další zprávy