Soubor Kupkových kreseb se bude v neděli na pražském Žofíně dražit za 25 milionů korun

ČTK ČTK
28. 11. 2021 7:31
Soubor Kupkových kreseb se bude v neděli na pražském Žofíně dražit za 25 milionů korun

Bez přítomnosti veřejnosti se dnes bude konat aukce výtvarného umění na pražském Žofíně. Galerie Kodl se tak rozhodla vzhledem ke zhoršující se situaci s pandemií nemoci covid-19. Po internetu či telefonu se tak budou sběratelům nabízet desítky položek, k nejvýznamnějším patří cyklus kreseb Františka Kupky vytvořených pro encyklopedii Člověk a Země, vydané ve Francii v letech 1904 až 1907. Cyklus se bude vyvolávat za 25 milionů korun.

Kupkovy kresby vznikaly na objednávku autora této šestisvazkové historie lidstva Élisée Recluse (1830 až 1905). Ten se v ní pokusil shrnout dějiny lidstva od prehistorických počátků až po tehdejší současnost kritickým pohledem, což mimo jiné dokládá předjímání ekologických témat nebo boj za práva zvířat. Soubor představuje nejrozsáhlejší a nejucelenější ilustrátorskou práci Františka Kupky z počátku 20. století, místy anticipující jeho abstraktní tvorbu.

Aukce nabídne i mnohé další autory 20. století, k dílům s vyvolávací cenou v několika milionech korun patří obrazy Emila Filly, Františka Foltýna, Václava Špály či Mikuláše Medka. Z poválečného období se skrze díla Františka Hudečka, Bohumíra Matala a Kamila Lhotáka představuje malba generace umělců ze Skupiny 42. Výjimečnou kolekci tvoří tři práce teprve nyní doceňované Běly Kolářové.

 

Právě se děje

Další zprávy