Rolling Stones rozezpívali v Letňanech desetitisíce lidí. Jako předkapela jim zahrál i Pražský výběr

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 7. 2018 22:03
Na středeční koncert přijeli do Letňan kromě těch českých i fanoušci z různých koutů Evropy. Pořadatelé koncertu očekávali nejméně 50 000 diváků.
Rolling Stones v pražských Letňanech.
Rolling Stones v pražských Letňanech. | Foto: ČTK

Praha - V areálu letiště v pražských Letňanech vyvrcholil ve středu pozdě večer dlouho očekávaný koncert slavné britské rockové kapely Rolling Stones. Za jásotu tisíců fanoušků ho zpěvák Mick Jagger kolem deváté hodiny večer zahájil písní Street Fighting Man, která je považována za jednu z nejvíce politicky angažovaných skladeb skupiny. Ke skladbě z alba Beggars Banquet z roku 1968 frontmana skupiny údajně inspirovaly pouliční demonstrace přerůstající v násilí v Londýně a Paříži.

Následovaly další hity slavné kapely jako It's Only Rock 'n' Roll (But I Like It), Paint It Black, Honky Tonk Women, Sympathy for the Devil nebo (I Can't Get No) Satisfaction. Poslední album Blue & Lonesome z roku 2016 zastoupila pouze skladba Ride 'Em on Down.

Velkolepou hudební show na letišti v Letňanech sledovalo podle pořadatelů přibližně 50.000 lidí. V hledišti se sešlo několik generací posluchačů a nebylo výjimkou vidět mladé lidi tancovat na oblíbené písně jejich rodičů nebo i prarodičů. "Publikum Stones je tím lepidlem, které nás drží pohromadě. Ten nejlepší pocit nejvyššího uspokojení zažívám, když se blíží konec koncertu a všichni v publiku šílí nadšením," prohlásil před začátkem turné bubeník Charlie Watts.

Velkolepou hudební show v pražských Letňanech zahájili už po 18. hodině jako první předskokani švýcarští rockeři Gotthard. Po nich vystoupil český Pražský výběr. "Je to velká čest a vyvrcholení naší hudební dráhy, nikdy bychom tomu nevěřili, že se to může stát," uvedl zpěvák a klávesista Michael Kocáb.

Rolling Stones se po patnácti letech vrátili do Prahy, kde od roku 1990 vystoupili celkově popáté. Naposledy v Česku zahráli v roce 2007 v Brně. 

"Tohle je můj 28. koncert Rolling Stones," řekl postarší divák z Nizozemska, který byl v areálu letňanského letiště mezi prvními. Na pražský koncert se vypravil se svým synem, přičemž letos už skupinu kolem zpěváka Micka Jaggera uvidí počtvrté.

Fanoušci Rolling Stones v pražských Letňanech.
Fanoušci Rolling Stones v pražských Letňanech. | Foto: ČTK

Zhruba od čtvrté hodiny odpoledne už ke vstupu do dějiště koncertu od konečné metra C proudili lidé prakticky bez ustání. Fronty se však u bezpečnostních kontrol tvořily jen minimálně.

Koncert britských rockových legend přitáhl do Prahy i fanoušky ze zámoří. "Byl jsem na koncertě v roce 2006, když přijeli (Rolling Stones) do Argentiny, a pak ještě v roce 2016, teď jdu potřetí," řekl šestadvacetiletý návštěvník z Buenos Aires oblečený v dresu fotbalové hvězdy Lionela Messiho. Do Prahy přijel z Ruska, kam jel na fotbalový šampionát, a v davu příchozích nebyl jediným zástupcem své země.

Dvojice Italů zase uvedla, že doma v regionu Apulie zavřeli svoji restauraci jenom kvůli tomu, aby si mohli naživo vyslechnout své oblíbené hity. Publikum v Letňanech zároveň není pestré jen národnostně, ale i věkem diváků a zastoupení v něm mají takřka všechny věkové kategorie.

VIDEO: Hit kapely Rolling Stones Jumpin' Jack Flash z koncertu v britském Hyde Parku

Hit Jumpin' Jack Flash nechybí na žádném koncertu Rolling Stones. | Video: www.rollingstones.com
 

Právě se děje

Další zprávy