Nejvyšší soud potvrdil podmíněné tresty v kauze filmu Poslední z Aporveru

ČTK ČTK
4. 9. 2023 11:01
Nejvyšší soud potvrdil podmíněné tresty v kauze filmu Poslední z Aporveru

Nejvyšší soud odmítl dovolání režiséra Tomáše Krejčího v kauze nedokončeného českého filmu Poslední z Aporveru. Neuspěl ani další odsouzený Petr Hemmr. Oba dostali za dotační podvod podmínky. Soud rozhodoval před časem bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil odůvodnění ve své databázi.

"Námitkám obviněných soud nepřisvědčil. Závěr soudů nižších stupňů o tom, že se dopustili předmětného skutku, je správný. Skutkový stav byl zjištěn v rozsahu, který byl nezbytný pro jejich rozhodnutí, přičemž žádné důvodné pochybnosti o něm nevznikly," stojí v rozhodnutí.

Pražské soudy uložily režisérovi Krejčímu za dotační podvod tři roky vězení s podmínečným odkladem na pět let, stejně jako spoluobžalovaným Hemmrovi a Jiřímu Košťálovi. Trojice podle verdiktu fiktivně zvyšovala náklady na výrobu snímku.

Krejčí a Košťál byli společníky firmy Actor's Runway Agency, která film produkovala. Podle soudů uvedli v žádostech o dotace nepravdivé údaje. V letech 2010 a 2011 uzavřeli smlouvu a několik dodatků se společností CZ PAP, jejímž jednatelem byl Hemmr.

 

Právě se děje

Další zprávy