Mumford & Sons: Nevíme, jak dlouho se budeme flákat

Kultura Kultura
26. 9. 2013 8:46
Kapela potřebuje na chvíli zmizet z vrcholu popové scény.
Marcus Mumford
Marcus Mumford | Foto: ČTK

Praha - Populární folk-rocková skupina Mumford & Sons si dává blíže neohraničenou pauzu. Přerušuje se tak kariéra jedné z nejpopulárnějších kapel světa, která zažila od roku 2010 neuvěřitelný start mezi největší hvězdy popové scény.

"Nemáme ponětí. Jen víme, že si dáme značně dlouho dobu pauzu a chceme se poflakovat a nemít žádné závazky, být pod tlakem a podobné věci. Cítíme se, jako kdybychom byli poslední týden na střední škole před prázdninami," odpověděl klávesista Ben Lovett na otázku, jak dlouho bude pauza trvat, časopisu Rolling Stone.

A čím si bluegrassová úderka získala miliony fanoušků? Na začátku byl fakt, že nevydávají na žádném z major labelů. Punc nezávislosti totiž jejich tvorbu zpřístupnil i alternativněji laděnému publiku, pro něž se akustická hudba bez výrazných bicí stala příjemnou změnou oproti agresivnějšímu radiovému elektropopu.

Image hodných kluků z vesnice jim otevřela dívčí náruče a pomohla jim k určité idolizaci. Inspirační zdroj v americké hudební tradici zase na jejich stranu získal folkové publikum.

Globální úspěchu vyvrcholil letos, i když velkého ohlasu se skupině dostalo už v roce 2010 s debutovým albem Sigh No More, kdy získali dvě nominace na hudební ceny Grammy v kategoriích Nejlepší nový umělec a Nejlepší rockový song (Little Lion Man).

Letos už Mumfordi, kteří hrají ve složení Marcus Mumford, Winston Marshall, Ben Lovett a Ted Dwane, posbírali všechny možné ceny - Grammy pro nejlepší album roku za Babel počínaje a pokračuje třeba Brit Awards. Nahrávka Babel zažila také nejúspěšnější debutový týden roku 2012 v prodejních statistikách.

Lídr kapely Marcus Mumford měl letos i hodně náročný vedlejší projekt, když natočil hudbu k filmu bratří Coenů Inside Llewyn Davis.

Čtveřice z Londýna koncertovala po celém světě non stop od podzimu 2012. Letos v březnu skupina vystoupila poprvé i v pražské Lucerně.

 

Právě se děje

Další zprávy