Česko uzeniny barvené jedem nestáhne. Prý nejsou

Martina Macková
25. 7. 2007 16:00
O dovozu nemá ministerstvo informace
Foto: Reuters

Praha - Stát nijak nezasáhne proti výrobkům obsahujícím barvivo, které Brusel označil za karcinogenní. Tvrdí totiž: Nepoužívá se.

To ale není tak jisté. Čeští výrobci sice říkají, že toto barvivo ani do levných párků a hamburgerů nepřidávají, na pulty ale míří i zboží ze zahraničí, kde nebezpečná látka může být.

Barvivo E128 se v pátek rozhodla Evropská komise zakázat. Nejnovější prověřování přídavných látek v potravinách totiž ukázalo, že se v organismu mění na karcinogenní anilin. Podle vědců neexistuje žádná bezpečná dávka.

Nepoužíváme, není tady

Přesné statistiky všech druhů masných výrobků, ve kterých se používá barvivo E 128, ministerstvo zemědělství nemá.

"Se stahováním výrobků ale nepočítáme. Dělali jsme si průzkum. Z něj vyplývá, že barvivo čeští výrobci nepoužívají," řekla Kateřina Popová z tiskového oddělení ministerstva zemědělství.

Ilustrační snímek pochází z bulharského masokombinátu; splňuje přísná pravidla Evropské unie.
Ilustrační snímek pochází z bulharského masokombinátu; splňuje přísná pravidla Evropské unie. | Foto: Reuters

"O dovozu nemáme informace," připustilo na dotaz Aktuálně.cz ministerstvo. "Zákaz prodeje ale vstoupí v platnost už zanedlouho," dodala Popová.

"Nepředpokládáme, že by se zboží stahovalo z prodeje nebo bylo označeno jako zakázaný výrobek do doby, než se vyprodá. Až získáme rozhodnutí, budeme kontrolovat výrobky přesně podle pokynů Bruselu," říká i mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Kde najít barvivo? Pozor na dovoz

Že barvivo v českých výrobcích není, potvrzují i sdružení. "Nevíme o tom, že by to některý z výrobců používal. Když už, tak velmi marginálně," řekl Aktuálně.cz Josef Sajdl z Potravinářské komory ČR.

Zakázané barvivo se používá pro výrobu hamburgerového masa a také uzenin s obsahem rostlinných složek, tzv. breakfest saussages.

Netýká se ale jedné z nejoblíbenějších levných uzenin, jako jsou špekáčky. "To určitě ne, protože na špekáčky je speciální vyhláška, která přesně stanovuje, co v nich může a nemůže být," řekl Sajdl.

Čeští výrobci podle Sajdla do levných uzenin, které je třeba "dobarvit" na lákavější odstín, používají především přírodní barviva jako karoten nebo karamel.

Redakce Aktuálně.cz si udělala malý průzkum mezi výrobky, které by mohly karcinogenní barvivo obsahovat. Dobrou zprávou může být, že v jednom z největších supermarketů v Praze jsme zjistili tři druhy barviv. Mezi nimi ale nebylo nově zakázané.

Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů ale radí, aby se lidé jednoduše ptali prodejců, pokud mají o kvalitě zboží pochybnosti. "Je navíc známo, že v levných uzeninách není nic, co by našemu zdraví prospívalo. Jsou to vlastně namleté kosti, kůže, barviva a rostlinné bílkoviny," říká Picková.

 

Právě se děje

Další zprávy