1461 dnů s Milošem Zemanem. Dvakrát jednal s Putinem, Obama ho nepozval. Milosti dával nemocným

Veronika Neprašová Štěpán Plaček Jiří Kropáček Markéta Zemánková Radek Dragoun Veronika Neprašová, Štěpán Plaček, Jiří Kropáček, Markéta Zemánková, Radek Dragoun
26. 1. 2017 20:00
Přesně před čtyřmi lety lidé v první přímé prezidentské volbě zvolili českým prezidentem Miloše Zemana. Pro bývalého premiéra a předsedu sociální demokracie, který do voleb kandidoval za svou vlastní stranu SPOZ, se nakonec rozhodlo o půl milionu voličů více než pro druhého v pořadí Karla Schwarzenberga. Tady jsou některé z milníku jeho dosavadního působení na Pražském hradě.
Foto: Aktuálně.cz

Další kandidatura?

Jestli bude usilovat o druhé funkční období, chce Miloš Zeman oznámit 10. března. Důvodem, který by ho mohl od druhého boje o prezidentské křeslo, by mohl být jeho zdravotní stav. O něm se oficiálně ví jen to, že prezident trpí cukrovkou, v důsledku ní také polyfunkční neuropatií, která se projevuje sníženou citlivostí končetin a poruchou jejich pohyblivosti. V posledních letech proto chodí s pomocí hůlky a jen na krátké vzdálenosti. Sám Zeman na konci loňského roku řekl, že jeho zdravotní stav je stabilizovaný.

Pokud jde o podporu veřejnosti, je stále nejdůvěryhodnějším politikem. Podle posledního průzkumu agentury SANEP z konce loňského roku Zemana podporuje 60 procent Čechů. O tom, že by mu v případě kandidatury veřejně vyjádřily podporu, z velkých parlamentních stran uvažují sociální demokraté nebo hnutí ANO.

 

Právě se děje

Další zprávy