1461 dnů s Milošem Zemanem. Dvakrát jednal s Putinem, Obama ho nepozval. Milosti dával nemocným

Veronika Neprašová Štěpán Plaček Jiří Kropáček Markéta Zemánková Radek Dragoun Veronika Neprašová, Štěpán Plaček, Jiří Kropáček, Markéta Zemánková, Radek Dragoun
26. 1. 2017 20:00
Přesně před čtyřmi lety lidé v první přímé prezidentské volbě zvolili českým prezidentem Miloše Zemana. Pro bývalého premiéra a předsedu sociální demokracie, který do voleb kandidoval za svou vlastní stranu SPOZ, se nakonec rozhodlo o půl milionu voličů více než pro druhého v pořadí Karla Schwarzenberga. Tady jsou některé z milníku jeho dosavadního působení na Pražském hradě.
Foto: Koláž Aktuálně

Sporné výroky

Miloš Zeman má rád bonmoty a rád také sahá k nediplomatickému slovníku. Některé z následujících vět se už teď vepsaly do dějin tuzemské politické kultury:

"Víte, co je to 'pasy' v angličtině? K*nda. Takže s prominutím v textech této skupiny je k*nda sem, k*nda tam," zaskočil Miloš Zeman v listopadu 2014 moderátora Českého rozhlasu při přímém přenosu Hovorů z Lán. Šlo o poslední díl pořadu.

"Jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst a jak stabilizovat společnost," pronesl prezident při návštěvě Číny koncem října 2014.

"Zatím nebylo prokázáno, že na Ukrajině je ruská invazní armáda, a já beru vážně prohlášení ministra zahraničí Lavrova, že tam žádní ruští vojáci nejsou," řekl k působení ruských jednotek na východě Ukrajiny na summitu NATO v září 2014.

"Chcete-li se zbavit politika, je k tomu jediná demokratická cesta – svobodné volby. A pak existuje nedemokratická cesta a ta se jmenuje kalašnikov," nabídl Zeman na mítinku v Tišnově v lednu minulého roku, jakými způsoby se dá zbavit premiéra Bohuslava Sobotky.

"Já jsem zrovna teď přečetl čtyři šifry. Podle jedné se na našem území potlouká jistý člověk z Magrebu, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi," nepotěšil letos v lednu Zeman veřejnost ani tajné služby.

"Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulem 'Hitler je gentleman'." Od ledna 2015, kdy Zeman výrok pronesl na pražském fóru k výročí holocaustu, se ale jeho mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi – ani nikomu jinému – zmíněný článek nalézt nepodařilo.

 

Právě se děje

Další zprávy