1461 dnů s Milošem Zemanem. Dvakrát jednal s Putinem, Obama ho nepozval. Milosti dával nemocným

Veronika Neprašová Štěpán Plaček Jiří Kropáček Markéta Zemánková Radek Dragoun Veronika Neprašová, Štěpán Plaček, Jiří Kropáček, Markéta Zemánková, Radek Dragoun
26. 1. 2017 20:00
Přesně před čtyřmi lety lidé v první přímé prezidentské volbě zvolili českým prezidentem Miloše Zemana. Pro bývalého premiéra a předsedu sociální demokracie, který do voleb kandidoval za svou vlastní stranu SPOZ, se nakonec rozhodlo o půl milionu voličů více než pro druhého v pořadí Karla Schwarzenberga. Tady jsou některé z milníku jeho dosavadního působení na Pražském hradě.
Foto: Aktuálně.cz

Prezident a Ústavní soud

Jedním z hlavních exekutivních úkolů Miloše Zemana byla kompletní obměna Ústavního soudu. Už v době jeho nástupu do funkce chyběli patnáctihlavému senátu dva soudci. Během následujících tří let pak vypršel mandát všem zbývajícím. Zeman zvládl kompletní výměnu senátu bez zbytečných odkladů a tak, aby vždy zůstal dostatečný počet soudců pro rozhodování. "Ústavní soud nikdy nenechám ve stavu, kdy by byl před kolapsem a kdy by byl téměř neusnášeníschopný. Pokládám to za jeden ze základních úkolů prezidenta," slíbil Zeman v prvním roce svého mandátu a slib dodržel. Posledním jmenovaným soudcem byl v prosinci 2015 Josef Fiala. Ústavní soud tak aktuálně tvoří 13 mužů a 2 ženy.

 

Právě se děje

Další zprávy