Francouzi chtějí Nivu pro sebe, česká konkurence se soudí

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
9. 7. 2013 10:04
Foto: Tomáš Kunc

Byznys – Jeden z největších zpracovatelů mléka na světě, francouzský koncern Bongrain, chce mít pro sebe registrovánu značku s názvem tuzemské speciality, sýru Niva.

To se ale nelíbí domácí konkurenci, podle které chce francouzský koncern provozující v Česku mlékárny TPK neoprávněně využít pro svůj byznys známého názvu sýra.

Niva jako první typicky český sýr získal ochranu Evropské unie a v tuzemsku ho nyní vyrábí tři mlékárny. Česko v boji o ochranu sýru porazilo Slovensko, které si na Nivu také dělalo nárok.

Největším producentem Nivy je jihočeská Madeta, která sýr označuje za jeden ze svých zásadních produktů. Sýr Niva vyrábí také společnosti Mlékárna Otinoves a Niva Dolní Přím.

Francouzský koncern Bongrain, který ve svých více než osmdesáti společnostech zaměstnává přes 18 500 zaměstnanců, požádal Úřad průmyslového vlastnictví o ochranu značky Král sýrů modrý sýr typu Niva. Úřad nic nenamítal, když podle něj nemůže dojít k záměně s dalšími výrobky označovanými názvem Niva, jako je třeba Jihočeská Niva.

Podle expertů úřadu je totiž Niva spotřebiteli vnímána podobně jako třeba eidam, brynza či parmezán. „Nelze pominout skutečnost, že označení Niva bylo téměř dvacet let, od roku 1984 do roku 2003, užíváno jako tržní druh sýru s plísní uvnitř, a vžilo se tak mezi spotřebiteli jako pojmenování určitého druhu sýru, a nikoliv jako název jedinečného výrobku," rozhodl úřad.

Rozhodnutí úřadu se ale nelíbilo zástupcům společnosti Niva Dolní Přím, která má zaregistrovánu značku Niva. Podle ní jde francouzské mlékárně jenom o snahu využít známého názvu sýra.

Městský soud v Praze nyní žalobě společnosti vyhověl a Úřadu průmyslového vlastnictví nařídil nové projednání žádosti koncernu Bongrain. Soudci sice potvrdili, že obě značky nejsou nijak výrazně podobné, a nemělo by tak docházet k záměně, v rozhodnutí úřadu ale soudci našli chyby.

Úřad průmyslového vlastnictví tak musí ještě doplnit další důkazy týkající se dohod a licencí provázejících výrobu sýru Niva v tuzemských mlékárnách. Teprve pak může ochranu pro název sýru od Bongrainu potvrdit nebo odmítnout.

Spory provázející boj o značky sýrů jsou v Česku poměrně časté. Několik sporů se například týká Apetita, taveného sýru z dob socialistického Československa. Sýry pod značkou Apetito, o kterou se v Česku zatím strhl největší a nejdelší boj, už po letech sporů vyrábí jenom hodonínská mlékárna TPK patřící právě francouzskému koncernu Bongrain.

Tomáš Fránek

 

 

Právě se děje

Další zprávy