Problémy Nokie pokračují. Prodá svoje sídlo?

tl
5. 10. 2012 17:49
Kvůli finančním problémům Nokia vyhodí tisíce zaměstnanců a možná prodá své sídlo
Foto: Aktuálně.cz

Finské firmě Nokia se stále nedaří a potýká se s finančními ztrátami. Nepříznivá situace si žádá neustálé snižování výdajů, které Nokii dohnalo až k nápadu, že prodá své sídlo ve finském městě Espoo.

Podle jejího mluvčího Jamese Etheridge však Nokia nehodlá svou centrálu po šestnácti letech opustit. Budovu, ve které v současnosti pracuje okolo 1800 zaměstnanců, by firma prodala a následně by se stala jejím hlavním nájemcem.

O práci přijde tisíce lidí

Za kolik by Nokia své ústředí prodávala, firma prozradit nechce, podle finského listu Sanomat se ale jeho hodnota pohybuje v přepočtu v rozmezí od 5 do 7,5 miliardy korun.

Do konce příštího roku plánuje Nokia snížit své výdaje o dvě miliardy dolarů. O práci tak přijde až 10 tisíc zaměstnanců a uzavřeno bude hned několik továren. Peníze hodlá Nokia získat i prodejem některých svých patentů.

Nokia byla v minulosti největším a nejúspěšnějším výrobcem mobilních telefonů. Nepodařilo se jí ale rychle zareagovat po masovém boomu smartphonů, který trh zažil před několika lety a od té doby se topí v problémech. Její možná poslední šancí na úspěch jsou její nedávno představené smartphony Lumia 920 a 820, které bude dodávat se systémem Windows Phone 8 od Microsoftu

 

Právě se děje

Další zprávy