Finská vláda Nokii nepodpoří. Úpadek výrobce pokračuje

Datarama
22. 6. 2012 8:48
Pokud se Nokia nevzchopí, pravděpodobně se o ni poperou zahraniční investoři
Stephen Elop na Nokia World 2011
Stephen Elop na Nokia World 2011 | Foto: Reuters

Salo - Výrobce mobilních telefonů Nokia v posledních měsících ekonomicky klesá. Domněnky, že by finská vláda mohla jednu z vlajkových lodí svého průmyslu podržet, se ale ukázaly jako liché.

„Tohle není náš byznys," prohlásil premiér Jyrki Katainen o rozhodnutí Finska nekoupit akcie společnosti. „Snažíme se z Finska udělat zemi, kde společnosti můžou pohodlně fungovat. Takovým způsobem je však vláda podporovat nehodlá," dodal Katainen během své návštěvy v jižní části země, kde by mělo dojít k zavření výrobny.

Finský trademark Nokia

S horšící se ekonomickou situace Nokie vyvstala otázka, zda vláda do společnosti nezainvestuje. Už nyní totiž země spoluvlastní několik podniků klíčových z hlediska národních zájmů. Konkrétně se jedná třeba o ztrátového leteckého dopravce Finnair, energetickou společnost Fortum nebo několik chemiček.

V případě přímé podpory mobilního výrobce by Finsko zamezilo případnému převzetí podniku zahraničním investorem, tedy udržela by si jeden ze svých trademarků doma.

Minulý rok však rozpočet severského státu vykazoval deficit a podle odhadů centrální banky bude tento trend pokračovat až do roku 2014.

Úpadek společnosti

V dobách své největší prosperity Nokia generovala zhruba 4 procenta finského HDP a podporovala řadu místních podniků jakožto dodavatel mobilních technologií. Dnes je však podíl na HDP výrazně nižší, dle posledních analýz pouze jednoprocentní.

Od začátku roku hodnota jejích akcií klesla o polovinu. Tržní hodnota společnosti pak v porovnání s rokem 2010 klesla zhruba o dvacet miliard euro.

--------------------------------------------------------------------------------

Oblíbili jste si mobilní telefony Nokia?

 

Právě se děje

Další zprávy