Amazon spustil svou knihovnu, ale pouze pro Kindle

Adam Fiala
14. 11. 2011 2:34
Americký knižní trh zažívá malou revoluci, Amazon zkouší štěstí s elektronickou knihovnou
Foto: Amazon

Amazon začínal s prodejem knih, představil univerzální a oblíbenou čtečku Kindle a po prodeji knih začne i s jejich půjčováním. Bude se tak dít prostřednictvím prémiové služby Kindle Prime.

Za sedmdesát devět dolarů ročně měli už nyní členové přístup k filmům a seriálům, jakožto konkurenci služby Netflix. Nyní k výhodám přibyla i vlastní internetová knihovna. Má ovšem značné omezení - bez přístroje od Amazonu se k ní nikdo nedostane.

Výběr z pěti tisíc knih

Název služby hovoří za vše - Kindle Owners' Lending Library, tedy Knihovna majitelů Kindle. Majitel jiného zařízení schopného číst elektronické knihy má smůlu. Amazon tak chce jednoznačně posílit svou pozici na trhu vedle jiných výrobců, například Applu.

V knihovní síti je k dispozici pět tisíc titulů a každý vlastník Amazon Prime účtu si musí půjčit alespoň jednu knihu měsíčně. Kniha zůstává v tabletu, dokud není přemazána novou výpůjčkou.

Americký trh

Amazonu se nepovedlo dohodnout s velkými knižními nakladateli, kteří se myšlenky báli kvůli omezení zájmu o staré tituly. Nové knihy by pak snadno mohly přijít o svou hodnotu. Přesto Amazon ve své knihovně nabízí i stovku bestsellerů podle žebříčku New York Times. Vzhledem k tomu, že služba Amazon Prime je určená americkému trhu, nejspíš ji český uživatel příliš nevyužije.


 

Právě se děje

Další zprávy