Rubl má nové dno. Akcie padají, ropa a zlato zdražují

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 3. 3. 2014 12:39
Ruská centrální banka reagovala zvýšením úrokových sazeb.
Foto: Reuters
  • text jsme aktualizovali o vývoj na evropských burzách a o reakci ceny zlata
 

Moskva - Finanční trhy reagují na krizovou situaci na Ukrajině podle očekávání. Ruská akciová burza v úvodu dnešního obchodování oslabila o devět procent a ruský rubl se propadl na nová rekordní minima vůči dolaru i euru. Stejně se vyvíjí i kurz ukrajinské měny.

Naopak vzhůru míří ceny některých komodit, například cena zlata vystoupala nejvýš za poslední půlrok.

Ruská centrální banka reagovala na vývoj na finančních trzích zvýšením úrokových sazeb. Podle obchodníků navíc v rámci podpory kurzu rublu prodala až deset miliard dolarů (téměř 200 miliard Kč). To odpovídá zhruba dvěma procentům jejích zlatých a devizových rezerv.

"Nyní, když jsou (Rusko a Ukrajina) skutečně na pokraji vojenské konfrontace, začnou investoři s mimořádnou vervou prodávat ruské akcie," uvedli analytici ze společnosti Rossiysky Capital.

Index ruských akcií MICEX se snížil o 9,1 procenta na 1313,8 bodu. Kolem 7:45 SEČ dolar vůči rublu vykazoval nárůst o dvě procenta na 36,41 RUB. Euro si vůči rublu připisovalo 1,2 procenta na 50,10 RUB, napsala agentura Reuters.

I ukrajinská hřivna se dnes k americkému dolaru propadla na nové rekordní minimum. Údaje agentury Reuters ukázaly, že dolar vůči ukrajinské hřivně dnes posílil na 11,6510 hřivny za dolar oproti hodnotě ze závěru pátečního obchodování, kdy kurz činil 10,8510 hřivny za dolar.

"Všechno se nyní prodává," uvedl obchodník Arťom Argetkin ze společnosti BCS. Akcie některých předních ruských podniků, například plynárenského gigantu Gazprom, oslabily o více než deset procent.

Ruská centrální banka zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu na sedm procent z dosavadních 5,5 procenta. "Cílem rozhodnutí je odvrácení rizik pro inflaci a finanční stabilitu spojených se zvýšenou úrovní vrtkavosti na finančních trzích," uvedla banka. Žádné další podrobnosti neposkytla.

Náměstek ruského ministra hospodářského rozvoje Andrej Klepač agentuře Reuters řekl, že "hysterie" na ruských finančních trzích by měla díky intervenci centrální banky na podporu rublu polevit. Rusko podle něj čelí období napjatých vztahů s Evropskou unií a Spojenými státy, což ovlivní jeho ekonomiku.

Bude to hrozivé, ale přežene se to

Evropské akcie následují ty ruské. Panevropský index FTSEurofirst 300 se krátce po začátku obchodování snížil o 1,6 procenta na 1324,96 bodu. Index předních akciových titulů z eurozóny Euro STOXX 50 klesl dokonce o dvě procenta na 3086,95 bodu, napsala agentura Reuters.

Evropské akcie tak navázaly na pokles na asijských trzích. "Investoři podcenili rizika na Ukrajině. Víkendové události pro trh znamenaly důrazné probuzení," uvedl obchodník David Thebault z makléřské společnosti Global Equities.

Na poklesu indexu FTSEurofirst 300 se podílely především bankovní společnosti, a to zejména ty, které v Rusku a na Ukrajině působí. Rakouská banka Raiffeisen oslabila o více než šest procent a francouzská Société Générale téměř o pět procent.

Obchodník Andreas Clenow z firmy ACIES Asset Management předpokládá, že v příštích týdnech se objeví politické řešení ukrajinské krize, které by mohlo akciovým trhům pomoci obnovit růstový trend. "Jeden nebo dva týdny to bude hrozivé. Očekávám však, že z geopolitického i ekonomického hlediska se to během několika týdnů přežene," prohlásil.

Hlavní index polské burzy WIG 20 se kvůli ukrajinské krizi propadl o 2,5 procenta, dolů zamířil rovněž polský zlotý. "Vidíme tu efekt Ukrajiny. Trh nyní reaguje přehnaně. Pokud však dojde k eskalaci konfliktu, je možný další pokles," uvedl analytik Lukasz Bugaj z makléřské firmy DM BOS.

Pražská burza dopoledne strmě klesá, hlavní index PX oslabil o 1,81 procenta na 996,72 bodu. "Index PX propadá nejvíce od poloviny listopadu 2013 a západoevropské trhy zaznamenávají druhý největší propad v tomto roce," uvedl analytik Patria Direct Pavol Mokoš.

Středoevropské burzy, které jsou Ukrajině geograficky blíže, pak podle analytika procházejí "panickými" výprodeji. Maďarský BUX odepisuje 4,5 procenta, polský WIG 20 2,5 procenta a rakouský ATX 3,6 procenta.

Cena ropy i zlata roste

Kvůli rostoucímu napětí na Ukrajině stouply dnes také světové ceny ropy o více než dva dolary za barel. Vyšplhaly se tak na několikaměsíční maxima. Krize vyvolala obavy z narušení dodávek ruského plynu do Evropy, jež by zvýšilo poptávku po alternativních palivech.

Cena severomořské ropy Brent se vyšplhala až na 111,24 dolaru za barel, tedy na nejvyšší úroveň od začátku letošního roku. Cena americké lehké ropy Brent vystoupila na 104,65 dolaru, nejvýše od loňského září. Později ceny o část zisků přišly, stále však vykazovaly nárůst o více než dolar, napsala agentura Reuters.

"Trh s ropou reaguje na možnost, že se situace zhorší," uvedl analytik Ben Le Brun ze společnosti OptionsXpress. "Rozhodně se domnívám, že ropa prudce stoupne, pokud skutečně dojde k válce. Americká ropa by mohla snadno překonat 110 dolarů. Není vyloučeno ani dosažení úrovně 120 dolarů," dodal.

Také ceny zlata v reakci na krizi rostou. V pondělí se drahý kov na burze New York Mercantile Exchange obchodoval nejdráže od října, troyská unce stála 1350,3 dolaru. Stejně tak zdražilo stříbro, a to o dvě procenta na 21,67 dolaru za troyskou unci.

Investoři považují vzácné kovy dlouhodobě za bezpečný přístav. Jelikož ho existuje omezené množství, tak nelze jeho množství libovolně zvyšovat, a tím pádem znehodnocovat.

Přijdou sankce?

Ruská armáda o víkendu prakticky převzala kontrolu nad ukrajinským poloostrovem Krym, kde většinu obyvatel tvoří Rusové. Navzdory odmítavým reakcím ze zahraničí, které hovoří o agresi, ruský parlament v sobotu schválil záměr prezidenta Vladimira Putina nasadit na Ukrajině vojáky.

Americký ministr zahraničí John Kerry odsoudil ruský postup vůči Ukrajině jako "neuvěřitelný akt agrese" a pohrozil Moskvě sankcemi, které mohou zemi ekonomicky izolovat. Naznačil rovněž možnost vyloučení Ruska ze skupiny G8 (sedm nejvyspělejších zemí světa a Rusko).

Pro investory je nyní klíčovou otázkou, zda západní země přejdou od slovních výhrůžek k uvalení skutečných sankcí.

 

Právě se děje

Další zprávy