Šedesát tisíc korun měsíčně za nic. Švýcaři hlasují o jednotné dávce pro každého

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
3. 6. 2016 6:30
Jako první na světě rozhodnou Švýcaři v referendu o takzvaném základním či nepodmíněném příjmu. Co na tuto myšlenku říkají ekonomové?

Markéta Šichtářová: V základní příjem nevěřím

Foto: Next Finance

Je podle Vás myšlenka základního příjmu převoditelná do praxe, nebo jde o utopii?

Technicky vzato do praxe to zavést samozřejmě lze, ostatně do praxe se krátkodobě podařilo zavést kdovíjaké fantasmagorie mnohem tvrdšího kalibru, viz třeba komunistický pokus za Stalina. Otázkou je, zda to může fungovat, respektive zda se to může osvědčit. A v to nevěřím.

Dokážete si představit základní příjem i v Česku? Pokud ano, za jak dlouho, jak by zde podle Vás mohl vypadat a z čeho by měl být financován?

Ne, neumím si to představit. Dokonce i mnohem mírnější pokus o rovnou daň u nás zkrachoval. Než by hypoteticky nálada u nás k rovnému základnímu příjmu dospěla, patrně by se dříve tato myšlenka v zahraničí znemožnila, takže by se ani u nás nezavedl. Bylo by to podobné jako třeba u penzijní reformy – zavedli jsme ji jako poslední a jako první jsme ji také odpískali v podstatě definitivně (zatímco v okolních zemích ještě v jakési podobě funguje).

Obhájci základního příjmu mluví o tom, že se základním příjmem by lidé vybírali své povolání svobodněji, byli by kreativnější a šťastnější a mluví se také o tom, že s nástupem průmyslu 4.0 a tím, jak budou roboti "brát" práci stále více lidem, bude základní příjem nutností. Jsou to podle Vás správné úvahy?

Ne, nejsou to podle mne správné úvahy. Hodně lidí ztratí motivaci vůbec pracovat. Takže najednou tu bude méně lidí živit více nepracujících. Čili společnost jako celek zchudne. Naopak malá část těch, která bude ochotná pracovat víc, dosáhne naráz na vyšší příjmy, protože bude nedostatek pracovních sil. Ve výsledku se ještě více než nyní rozevřou nůžky mezi bohatými a „chudými“, rozumějme těmi se základním příjmem.

Markéta Šichtařová je ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance

 

Právě se děje

Další zprávy