Řecká policie použila slzný plyn proti demonstrantům. Poprvé od zvolení Tsiprase premiérem

ČTK Reuters ČTK, Reuters
Aktualizováno 12. 11. 2015 13:29
Řekové protestují proti snížení důchodů, které si vynutily škrty kvůli poskytnutí nové finanční pomoci ze zahraničí. Uzavřeny jsou veřejné úřady a státní školy, zrušeny byly vnitrostátní lety, lodě zůstávají v přístavištích. Nemocnice pracují pouze v nouzovém režimu. Vládní Syriza stávku podporuje s argumentem, že upevňuje pozici vlády ve vyjednávání s věřiteli.
Řecké veřejné služby jsou během stávky výrazně omezeny.
Řecké veřejné služby jsou během stávky výrazně omezeny. | Foto: Reuters

Atény - Řecko dnes ochromila čtyřiadvacetihodinová generální stávka. Zrušeny byly vnitrostátní lety, lodě zůstávají v přístavištích a veřejné úřady i státní školy jsou zavřené.

Řekové protestují proti snížení důchodů, vynucenému novým programem finanční pomoci této zadlužené zemi.

Jen v nouzovém režimu dnes pracují nemocnice.

Policie v centru města použila proti demonstrantům slzný plyn. Stalo se to vůbec poprvé od ledna, kdy sestavil vládu levicový premiér Alexis Tsipras.

První generální stávka za poslední rok je zároveň prvním vážným testem pro Tsiprase, jehož strana Syriza v lednu vyhrála volby díky slibu ukončení úsporných opatření. Nakonec však nepopulární podmínky třetího záchranného programu přijala pod hrozbou opuštění eurozóny.

Svůj mandát si Tsipras před dvěma měsíci nechal potvrdit v předčasných parlamentních volbách. Premiér však slíbil, že bude usilovat o zmírnění dopadů úsporných opatření. Syriza paradoxně dnešní stávku podporuje s argumentem, že upevňuje pozici vlády ve vyjednávání s věřiteli.

Stávka bude odpovědí lidu na "dogmatické lpění na nefunkčních a destruktivních opatřeních, která vyčerpávají pracovníky a vedla k tomu, že mladí lidé ztratili naději", uvedl odborový svaz zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE.

GSEE a sesterský odborový svaz pracovníků ve veřejném sektoru ADEDY očekávají, že se tisíce lidí zúčastní dnešních dopoledních demonstrací, včetně protestního průvodu v centru Atén, kde od středy zástupci vlády jednají s inspektory Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v rámci posuzování dosavadního průběhu záchranného programu.

 

Právě se děje

Další zprávy