Nezaměstnanost v Česku je nejnižší od února 2009, práci hledá 430 tisíc lidí

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 9. 11. 2015 9:30
Ke konci října evidovaly úřady práce 430 432 uchazečů o zaměstnání. To je o 89 tisíc méně než před rokem. Nezaměstnanost v Česku je nejnižší od února 2009, podíl nezaměstnaných klesl na 5,9 procenta. Prostřednictvím úřadů práce nabízeli zaměstnavatelé 107 324 volných pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo připadají v současné době přesně čtyři uchazeči, zatímco před rokem jich bylo devět.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha – Nezaměstnanost v Česku je nejnižší od února 2009. Ke konci října evidovaly úřady práce celkem 430 432 uchazečů o zaměstnání. To je o téměř 11,5 tisíce méně než v září a o 89 tisíc méně než před rokem. Vyplývá to z dnešních údajů Úřadu práce ČR.

Dosažitelných uchazečů, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání, je nyní zhruba 413 tisíc. Déle než dvanáct měsíců hledá práci 45,2 procenta uchazečů.

Podíl nezaměstnaných ke konci října klesl na 5,9 procenta ze šesti procent v září. Před rokem dosahoval 7,1 procenta.

Nezaměstnanost v říjnu 2015
Nezaměstnanost v říjnu 2015 | Foto: Úřad práce ČR

Prostřednictvím úřadů práce nabízeli zaměstnavatelé 107 324 volných pracovních míst, což je zhruba o tisíc méně než letos v září, ale o téměř 50 tisíc více než před rokem.

Čtyři uchazeči na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadají v současné době přesně čtyři uchazeči, zatímco před rokem jich bylo devět. "V době největší krize to dokonce bylo 17,3 uchazeče na volné místo," připomíná analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Nejhorší situace je nyní v okresech Ústí nad Labem (15,4 uchazeče na jedno místo), Bruntál (15), Karviná (14,8), Most (12,2) a Sokolov (11,1).

Nejvyšší nezaměstnanost byla letos v říjnu v okresech Most (11,3 %), Karviná (11 %), Ústí nad Labem (10,6 %), Bruntál (10,4 %), Ostrava - město (10,1 %), Chomutov (9,4 %), Sokolov (8,5 %) a Děčín (8,3 %). Nejlépe jsou na tom okresy Praha-východ (2,6 %), Rychnov nad Kněžnou (2,8 %), Prachatice (3,1 %), Benešov (3,4 %), Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Jičín a Mladá Boleslav (shodně 3,5 %).

Na podporu v nezaměstnanosti mají nárok 19,8 procenta uchazečů o zaměstnání – celkem 85 241 osob.

Na konci října evidovaly úřady práce 25 238 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, meziročně je to o 6 439 méně. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 5,9 procenta.

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 52,9 procenta.

Osoby se zdravotním postižením tvoří 13,2 procenta nezaměstnaných.

O koho je největší zájem?

Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy či obsluhu pojízdných zařízení. Dále hledali slévače, svářeče, prodavače, kuchaře, řemeslníky a kvalifikované stavební dělníky, číšníky a servírky, pracovníky v administrativě a pojišťovnictví, zpracovatele masa, ruční baliče, skladníky, šičky, obchodní zástupce, operátory call center nebo uklízeče. Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory – například svářeč, slévač, soustružník, obráběč, zámečník, potrubář, nástrojář, elektrikář, mechanik a opravář strojů, řezač plamenem, páječ, seřizovač, obsluha CNC či důlních stojů. „Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance,“ říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

V evidenci úřadů práce byli nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Podle věku převažovali nezaměstnaní nad 50 let – tvořili 30,6 procenta z celkového počtu uchazečů. Z profesního hlediska bylo v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, uklízečů, pracovníků v oblasti ochrany a ostrahy, řemeslníků a kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví nebo řidičů motocyklů a automobilů (kromě nákladních).

Druhá nejnižší v Evropě

Podle jednotné metodiky Eurostatu (ke konci letošního září) zůstává nezaměstnanost v Česku druhá nejnižší v Evropské unii. Nejlépe je na tom Německo (4,5 procenta), Česko má podle této metodiky nezaměstnanost ve výši 4,8 procenta, následují Malta, Velká Británie, Estonsko a Rakousko.

Naopak nejvyšší nezaměstnanost je podle Eurostatu v Řecku (25 procent ke konci července), ve Španělsku (21,6 procenta) a Chorvatsku (15,4 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy