Tsipras chce rychle provést záchranný program a zbavit se dozoru

ČTK ČTK
3. 10. 2015 16:26
Znovuzvolený levicový premiér Alexis Tsipras řekl poslancům své strany Syriza poté, co nově zvolený parlament složil přísahu, že má v úmyslu co nejdříve dokončit první kontrolu plnění záchranného programu ve výši 86 miliard eur, dohodnutého se zahraničními věřiteli v srpnu. To by Aténám mohlo otevřít cestu k jednáním s partnery v eurozóně o snížení dluhu.
Znovuzvolený premiér Alexis Tsipras.
Znovuzvolený premiér Alexis Tsipras. | Foto: Reuters

Atény - Řecko musí realizovat mezinárodní záchranný program, aby dosáhlo svého hlavního cíle, jímž je získat opět přístup k tržnímu financování a ukončit vnější dohled nad zemí. Podle agentury Reuters to dnes řekl znovuzvolený levicový premiér Alexis Tsipras.

V projevu, který pronesl k poslancům své strany Syriza poté, co nově zvolený parlament složil přísahu, předseda vlády řekl, že má v úmyslu co nejdříve dokončit první kontrolu plnění záchranného programu ve výši 86 miliard eur (2,3 bilionu korun), dohodnutého se zahraničními věřiteli v srpnu.

To by Aténám mohlo otevřít cestu k jednáním s partnery v eurozóně o snížení dluhu.

"Realizace záchranného programu nebude snadná. Ale my jsme povinni tato rozhodnutí učinit, přestože se nám nelíbí. Je to nezbytné, abychom se mohli zbavit tohoto systému dohledu a okamžitě zahájit diskusi o věcech týkajících se dluhu," prohlásil Tsipras.

"Naším hlavním cílem je zbavit se tohoto systému dohledu a získat přístup k trhu. Ale nezbytnou podmínkou pro to je návrat k růstu," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy