Stejné odškodné, převody bonusů a kamery na hranicích. EU zavádí nové povinné ručení

Radim Klekner
Aktualizováno 13. 2. 2019 15:38
Každoročně zahynou na evropských silnicích desetitisíce osob. Podstatnou část z nich tvoří děti, chodci, cyklisté a starší lidé. Evropská komise se proto rozhodla zlepšit ochranu obětí autonehod a novelizovat směrnici o pojištění motorových vozidel. Mimo jiné navrhuje zvýšit výši pojistného krytí a zajistit, aby za pojistitele v platební neschopnosti přebíral odpovědnost příslušný stát. Ve středu europoslanci schválili stanovisko Evropského parlamentu ke směrnici a postoupili ji Radě EU. Podívejte se, co vše by se mělo změnit.
EVbike - přestavba bicyklu na elektrokolo
EVbike - přestavba bicyklu na elektrokolo | Foto: Tomáš Vocelka

Segwaye a elektrokola budou bez povinného ručení

Z původního návrhu Evropské komise na to, kterých vozidel by se povinné ručení mělo týkat, výbor europarlamentu vyjmul elektrokola, segwaye a elektrické koloběžky.

"Pojištění vozidel by nemělo být požadováno od všeho, co má kola a motor, jako jsou dětská elektroautíčka nebo elektrokola," zdůraznila europoslankyně Charanzová. To by podle ní jenom navýšilo pojistné a zpomalilo zavádění alternativních vozidel.

"Vztahovat povinné ručení automaticky na každé vozítko, které má motor či motorek, je nesmyslné, čímž ale neříkám, že případná rizika nemohou být řešena jiným typem pojištění - například odpovědnosti za škodu," dodala Charanzová pro Aktuálně.cz.

Podle ní by jednotlivé státy měly samy posoudit, zda a u kterých prostředků to budou požadovat, případně zda vše ponechají na zodpovědnosti jedince, který si vyhodnotí, jestli třeba na elektrokole jezdí denně do práce, a tedy se mu pojištění vyplatí, nebo se na kole projede jednou za sezonu a pak pro něho de facto nemá valný význam.

 

Právě se děje

Další zprávy