Stejné odškodné, převody bonusů a kamery na hranicích. EU zavádí nové povinné ručení

Radim Klekner
Aktualizováno 13. 2. 2019 15:38
Každoročně zahynou na evropských silnicích desetitisíce osob. Podstatnou část z nich tvoří děti, chodci, cyklisté a starší lidé. Evropská komise se proto rozhodla zlepšit ochranu obětí autonehod a novelizovat směrnici o pojištění motorových vozidel. Mimo jiné navrhuje zvýšit výši pojistného krytí a zajistit, aby za pojistitele v platební neschopnosti přebíral odpovědnost příslušný stát. Ve středu europoslanci schválili stanovisko Evropského parlamentu ke směrnici a postoupili ji Radě EU. Podívejte se, co vše by se mělo změnit.
Foto: Evropská komise, https://ec.europa.eu

Konec diskriminace co do historie pojištění

  • Rovné podmínky budou platit i v ohledu na to, jakou mají jednotliví řidiči pojistnou minulost.

"Pokud jezdíte roky bez nehod, při stěhování do jiného státu dnes přijdete o všechny bonusy, které vám povinné ručení nabízí v původním bydlišti," říká Charanzová. "Nový návrh počítá s tím, aby při změně státu, v němž přihlašujete svůj vůz k povinnému ručení, pojišťovna garantovala, že i vám nabídne bonusy, které garantuje svým domácím klientům."

"Každá pojišťovna může mít jiné bonusy, nechceme je sjednocovat, zároveň ale nevidím důvod, proč by měl být někdo diskriminován za to, že se přestěhoval v rámci jednotného trhu," dodává česká europoslankyně.

 

Právě se děje

Další zprávy