Litva omezí závislost na Rusku. Plyn bude dovážet z Norska

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 27. 10. 2014 16:53
Obří loď umožní Litvě i celému Pobaltí odpoutat se definitivně od Moskvy. Podle komisaře EU pro energetiku Litva ukázala dalším evropským státům, jak rychle reagovat na bezpečnostní hrozby.
"Norský lék" na ruskou závislost právě připlouvá do přístavu Klajpeda.
"Norský lék" na ruskou závislost právě připlouvá do přístavu Klajpeda. | Foto: Reuters

Vilnius - Litva končí se závislostí na dodávkách zemního plynu od ruského plynárenského gigantu Gazprom. Do přístavu Klajpeda dorazil plovoucí terminál, který umožní Litvě, Lotyšsku a Estonsku získávat zkapalněný zemní plyn (LNG).

Terminál - loď dlouhou 294 metrů - pronajala Litvě na deset let norská společnost Höegh LNG. Vilnius tak bude moci v příštím roce nakoupit od norského Statoilu 540 milionů krychlových metrů plynu a následně pak, po vypršení kontraktu s Gazpromem, každoročně importovat až čtyři miliardy kubíků této energetické suroviny.

To stačí na pokrytí celkové poptávky po zemním plynu v Litvě a podle expertů také na pokrytí 75 až 90 procent "plynové potřeby" všech tří pobaltských zemí. Loni Litva nakoupila  z Ruska 2,7 miliardy kubíků plynu.

Komisař Evropské unie pro energetiku Günther Oettinger označil připlutí terminálu do Klajpedy za "velký krok Litvy k diverzifikaci zdrojů zásobování plynem, což zajišťuje tržní cenu a zaručuje dodávky pro Pobaltí".

"Výzva plynové bezpečnosti pro Evropu vyžaduje rychlé jednání a Litva nám nyní ukázala, jak se to dělá," citovala agentura AFP z Oettingerova prohlášení.

Kolos o velikosti letadlové lodi, který k litevským břehům putoval přes půl zeměkoule pět a půl měsíce z korejských továren společnosti Hyundai, nese pro Litevce a celé Pobaltí symbolické jméno Independence, tedy nezávislost.

Litva a stejně tak Lotyšsko a Estonsko - bývalé sovětské republiky a od roku 2004 členové EU - jsou zatím na dodávkách ruského plynu zcela závislé. Klajpedský terminál nyní budou moci využívat k přepravě zkapalněného plynu cisternami i Riga a Tallinn.

V důsledku ukrajinské krize a úloze Moskvy v ní - mimo jiné i využití ceny zemního plynu jako nátlaku na prozápadní ukrajinskou vládu - vyvstaly v řadě evropských zemí obavy, že by Rusko mohlo v budoucnu obdobným způsobem zneužít svého monopolního postavení i vůči nim.

 

Právě se děje

Další zprávy