Eurem začne platit i Litva, získala poslední nutný souhlas

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 7. 2014 13:20
Litva se stane devatenáctým členem eurozóny, souhlasí i Evropská rada.
Litevské euromince
Litevské euromince | Foto: Lietuvos Bankas

Vilnius - Litva dostala poslední potřebné povolení pro vstup do eurozóny. Přechod pobaltské země na společnou měnu schválila ve středu i Evropská rada, napsala na sociální síť Twitter litevská prezidentka Dalia Grybauskaitė.

Litva se tak od 1. ledna stane devatenáctým členem měnového klubu.

"Rozhodli jsme se, že od nového roku přivítáme v eurozóně nového člena," uvedl v úterý italský ministr pro evropské záležitosti Sandro Gozi. Přijetí Litvy po několika náročných letech dluhové krize bude podle něj důkazem, že "přece se točí".

"Myslím, že si toto rozhodnutí zasloužíme," prohlásil v Bruselu litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius s tím, že země se stane spolehlivým členem bloku. "Euro pro nás není jen mince nebo kus kovu, znamená to pro nás patřit do toho správného klubu," dodal.

Banka chystá mince s rytířem

Minulou středu kývl na přijetí Litvy do eurozóny i Evropský parlament. Pro hlasovalo 545 poslanců, 116 jich bylo proti. Od Evropské komise dostala Litva zelenou již začátkem června.

"Litva plní všechna kritéria, tamní vláda i parlament odvedly v posledních letech tvrdou práci," řekl europoslanec Werner Langen. Země podle něj od své první a neúspěšné žádosti o vstup v roce 2006 prokázala enormní snahu.

Lietuvos Bankas, tedy Litevská centrální banka, již od počátku roku ukazuje na svém webu návrhy euromincí. Na straně, která je určená pro národní motivy členských zemí, je zobrazen litevský rytíř Vytis. Zároveň ve středu spouští na svém webu hodiny, které odpočítají čas do 1. ledna.

Pevný kurz? Žádná novinka

Litevští ekonomové považují vstup do eurozóny za přirozený krok. "Díky němu zesílí integrace v Pobaltí, zároveň budeme atraktivnější pro zahraniční investory," zdůrazňuje prezident tamní centrální banky Vitas Vasiliauskas.

Pokud by se země rozhodla se vstupem otálet, tak by podle něj vzrostly pochybnosti o kvalitě tamní politiky a došlo by k oslabení konkurenceschopnosti země.

Z nárůstu cen po přechodu na společnou měnu zatím Litevci strach nemají – litas je totiž na euro pevně navázán už od roku 2002, před tím země držela fixní kurz vůči dolaru. "Změny cen u hlavních výrobků a služeb budeme aktivně sledovat a zveřejňovat," ujišťuje nicméně Vasiliauskas.

Euro v celém Pobaltí

Zbylé dvě Pobaltské země již eurem platí. Estonsko jej přijalo v lednu 2011, Lotyšsko se stalo zatím posledním členem eurozóny – svoji náhradní měnu vyměnilo za euro na počátku letošního roku.

Litva se pokoušela o vstup do měnové unie již v roce 2006, tehdy ale překročila povolenou míru inflace o 0,1 procentního bodu. Stala se tak historicky jediným žadatelem o připojení ke společné měně, kterému Komise řekla "ne". Později snahu o přechod na euro překazil druhý nejhlubší propad v EU od vypuknutí krize. V roce 2009 klesl litevský HDP o 14,8 procenta, míra nezaměstnanosti se posléze dostala na 17,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy