Spořitelna udržela pozici. Zisk se dostal přes 15 miliard

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
27. 2. 2015 8:09
Velká bankovní pětka loni v Česku vydělala přes 45 miliard korun čistého. Spořitelna udržela příjem z poplatků.
Foto: Jakub Plíhal

Praha – Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, loni opět uhájila pozici nejziskovější české banky. Hospodaření v roce 2014 ukončila s čistým (zatím neauditovaným) ziskem 15,07 miliardy korun, což je meziročně o 3,3 procenta méně. Mateřská Erste Bank přitom loni prohloubila ztrátu na 1,44 miliardy eur, tedy zhruba 40 miliard korun.

Konkurenční ČSOB loni hospodařila se ziskem 13,66 miliardy korun a Komerční banka atakovala hranici 13 miliard s čistým ziskem 12,985 miliardy. Velká bankovní pětka doplněná o UniCredit Bank (vykazuje zisk společně i za Slovensko) a Raiffeisenbank tak loni v Česku vydělala přes 48 miliard korun.

Česká spořitelna loni udržela provozní zisk, který ukazuje úspěšnost podnikání v daném roce, na předloňské úrovni, když mírně vzrostl na 22,91 miliardy korun, za rok 2013 činil 22,87 miliardy. Výsledky podpořil meziroční růst úvěrového portfolia o 2,1 procenta na 518,19 miliardy korun a podle spořitelny také efektivní řízení nákladů, když provozní náklady meziročně klesly o 2,7 procenta na 18,23 miliardy.

“Klienti v loňském roce plně využili nejen rekordně nízkých úrokových sazeb korporátních a hypotečních úvěrů, ale také inovací, se kterými jsme přišli. K nim patřily i prodeje hypoték přes Facebook,” uvedl Pavel Kysilka, předseda představenstva České spořitelny.

Spořitelně se podařilo meziročně udržet příjem z poplatků a provizí. Čistý výnos dosáhl 11,31 miliardy korun, v roce 2013 to bylo 11,29 miliardy. Zatímco výnosy z poplatků a provizí u klasických bankovních služeb – transakce a úvěry – klesají, podařilo se spořitelně zvýšit příjmy z investičních fondů.

"Meziroční pokles čistých výnosů z platebních transakcí a úvěrových obchodů je ovlivněn klesajícími cenami finančních služeb s tím, jak klienti stále více využívají internetové bankovnictví a zvýhodněné programy a produkty," uvedla spořitelna v tiskové zprávě.

Česká spořitelna patřila loni opět mezi nejvýznamnější přispěvatele do státního rozpočtu. Na dani z příjmu právnických osob odvedla státu 3,65 miliardy korun a na sociálním a zdravotním pojištění svých zaměstnanců dalších 1,93 miliardy.

Matka ve ztrátě

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, se v loňském roce dostala do ztráty 1,44 miliardy eur (39,6 miliardy korun). Je to meziroční pokles zhruba o 1,5 miliardy eur. Provozní výnos klesl proti roku 2013 o 1,7 procenta na 6,87 miliardy eur (189 miliardy korun).

"Náš čistý zisk ovlivnily v minulém roce dva faktory: riziková situace v Rumunsku a úvěry v cizích měnách v Maďarsku. V obou zemích jsme našli řešení," komentoval výsledky předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl. Ostatní dceřiné banky zaznamenaly podle něj navzdory náročné situaci dobrý vývoj.

Úvěry vzrostly poprvé od roku 2011, a to o miliardu na 120,8 miliardy eur. "S přihlédnutím k naší silné kapitálové a likvidní pozici by tento trend měl pokračovat i v roce 2015," podotkl Treichl.

V posledním čtvrtletí loňského roku dosáhla skupina zisku 42 milionů eur (1,1 miliardy korun), ve třetím kvartálu přitom byla ve ztrátě 554,2 milionu eur (15,2 miliardy korun). "Ziskovost dosažená ve čtvrtém čtvrtletí potvrzuje, že jsme v polovině minulého roku učinili sice tvrdá, ale správná opatření," dodal Treichl.

 

Právě se děje

Další zprávy