Česká Raiffeisenbank zvýšila zisk, majitel je ale ve ztrátě

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 2. 2015 9:49
Tuzemská Raiffeisenbank vykázala druhý nejvyšší zisk ve své historii, ačkoliv příjem z poplatků klesl meziročně o desetinu. Mateřská skupina RBI naopak poprvé skončila ve ztrátě.
Foto: Raiffeisenbank

Praha - České Raiffeisenbank, která je pátou největší domácí bankou, stoupl loni čistý zisk meziročně o 124 procent na 2,05 miliardy korun. Za růstem zisku je snížení nákladů, pokles tvorby opravných položek i nižší srovnávací základna, sdělil mluvčí banky Tomáš Kofroň. Další větší banky loňské výsledky ještě nezveřejnily.

"Banka vykázala druhý nejvyšší zisk ve své historii, ke kterému přispěly mimo jiné nejnižší náklady i nejmenší tvorba opravných položek za poslední čtyři roky," uvedl místopředseda představenstva Raiffeisenbank Rudolf Rabiňák. Raiffeisenbank je podle něj v tuto chvíli v nejlepší kapitálové i likviditní kondici ve své historii.

Celková aktiva banky dosáhla 226 miliard a meziročně vzrostla o 15 procent. Klientské úvěry vzrostly o deset procent na 174 miliard Kč, klientské vklady o 12,3 procenta na 164,7 miliardy korun.

"Dařilo se nám v investicích a úvěrech domácnostem i firmám. Rekordní prodeje hypoték v posledních měsících roku způsobily, že jsme v počtu poskytnutých hypoték loni vzrostli o 12 procent, zatímco celý trh klesal," komentoval výsledky Rabiňák.

Příjmy z poplatků klesly o desetinu

Celkové provozní výnosy banky klesly o 3,4 procenta především díky nižším výnosům z poplatků a nižším ziskům z operací na finančních trzích. Provozní náklady se meziročně snížily o 23,5 procenta na 5,3 miliardy korun.

Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o tři procenta na 5,9 miliardy Kč, čisté příjmy z poplatků meziročně klesly o 10,5 procenta na 1,97 miliardy Kč. Ostatní výnosy banky, které zahrnují výnosy z operací na finančních trzích a dividendové výnosy, meziročně klesly o 19,3 procenta na 1,06 miliardy korun.

V průběhu roku 2014 základní kapitál banky vzrostl o 868,4 milionu korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci roku dosáhla 16,1 procenta proti 13,22 procenta ke konci roku 2013.

Matka je poprvé ve ztrátě

Zatímco české bance se loni dařilo, její rakouská matka skončila vůbec poprvé ve ztrátě. Podle předběžných finančních výsledků se rakouská skupina Raiffeisen Bank International dostala do konsolidované ztráty 493 milionů eur. V roce 2013 přitom byla v zisku 557 milionů eur.

Výsledky ovlivnily jednorázové odpisy především v Rusku, Polsku a Albánii. Kvůli situaci na Ukrajině skupina omezí své aktivity v této zemi, ale i po celém světě. Druhý největší poskytovatel úvěrů ve východní Evropě dále omezí své aktivity v Rusku, které je nejziskovější divizí banky od roku 2011. Výrazně také omezí a případně ukončí své aktivity v Číně, Singapuru a ve Spojených státech.

Špatné hospodářské výsledky stojí i za tím, že rakouská Raiffeisen momentálně prodává Zuno Bank, která působí v Česku a na Slovensku.

 

Právě se děje

Další zprávy