Bezpoplatková Fio banka zvyšuje zisk. Chystá karetní novinky

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 2. 2015 12:55
Počet klientů loni stoupl o 117 tisíc na 445 tisíc. Hlavním lákadlem zůstávají bezplatné účty.
Foto: Fio banka

Praha – Fio banka loni podle předběžného odhadu zvýšila zisk na 81 milionů korun před zdaněním a drží tak svou dlouhodobou strategii hospodaření v „černé nule“. Předloni dosáhla zisku 44 milionů korun.

Banka loni získala 117 tisíc nových klientů, jejich celkový počet se tak ke konci roku zvýšil na 445 tisíc. Zhruba desetinu z nich tvoří firemní klientela. Z celkového počtu je zhruba deset tisíc klientů na Slovensku.

Samotná bankovní část Fio měla ke konci roku 395 tisíc klientů, investiční nabídky využívalo 75 tisíc lidí. Někteří využívali obě služby.

Podobný přísun nových klientů čeká banka i letos. Láká je i nadále především na bezplatné účty pro běžnou i firemní klientelu bez výraznějších omezení.

Mobilní platby a kreditní karty

Pro první skupinu banka letos chystá dvě výraznější novinky.

První nabídne ještě v první půlce roku. Půjde o platební kartu pro chytré mobilní telefony s funkcí NFC. Bezkontaktně budou moci přes telefony platit nejprve zákazníci Fio banky s operátorem O2, další operátoři mají následovat později.

Ke konci roku 2015 pak Fio banka slibuje rozšíření úvěrových produktů pro běžnou klientelu o kreditní karty. Dosud má v nabídce kontokorent a hypotéku.

Konkurence s terminály

Pro firmy chystá Fio banka zhruba na polovinu roku vlastní platební terminály. Pustí se tak do boje s velkými bankami - terminály dosud obchodníkům poskytují jen Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

Konkrétní parametry chystaných novinek Fio banka zatím nepředstavila.

Už během ledna banka spustila také novou verzi internetového bankovnictví. Během roku 2015 jej rozšíří o další funkce, například o systém pro správu domácích financí či šablony pro zahraniční platby.

V roce 2014 vzrostl objem vkladů ve Fio bance na 39,3 miliardy korun z 26 miliard v roce 2013. Pozvolněji (o 12,9 procenta) vzrostl objem úvěrů na 10,5 miliardy, přičemž drtivou většinu tvoří firemní úvěry. Bilanční suma loni vzrostla o 49 procent na 41,3 miliardy.

Fio banka vznikla v roce 2010 udělením bankovní licence brokerské společnosti a následnou integrací družstevní záložny. Součástí skupiny Fio, kterou vlastní tuzemští podnikatelé Romuald Kopún a Petr Marsa, je RM-Systém.

 

Právě se děje

Další zprávy