Rusko reaguje na sankce. Nebude dovážet potraviny ze Západu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 6. 8. 2014 21:52
Rusko již dříve zakázalo dovoz džusů a mléčných produktů z Ukrajiny a omezilo dovoz ovoce a zeleniny z Polska. Pohrozilo rovněž zákazem dovozu řeckého ovoce a drůbežího masa ze Spojených států.
Vladimír Putin nařídil vládě, aby vypracovala odvetná opatření za sankce vůči jeho zemi.
Vladimír Putin nařídil vládě, aby vypracovala odvetná opatření za sankce vůči jeho zemi. | Foto: Reuters

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly proti Rusku sankce kvůli ukrajinské krizi. Zákaz by měl platit rok.

Prezident uložil vládě vypracovat seznam zakázaných nebo omezovaných položek. Výnos Kremlu nezmiňuje jednotlivé státy, lze však předpokládat, že Česka jako členské země Evropské unie by se měl týkat také.

Seznam zboží, jehož dovoz do Ruska může být redukován, vláda právě dává dohromady. "Dokument se nyní připravuje," řekla premiérova mluvčí Natalja Timakovová agentuře ITAR-TASS a dodala, že seznam bude schválen vládním usnesením. Neupřesnila však, kdy se tak stane.

Ruská veterinární a fytosanitární služba v reakci na Putinovo nařízení oznámila, že zakáže dovoz drůbežího ze Spojených států. Agentuře Reuters to řekl mluvčí veterinární služby Alexej Alexejenko. Odmítl však uvést, jaké další produkty budou na seznamu zakázaných potravin. Pouze uvedl, že zákaz dovozu potravin z USA a EU bude "dost velký".

Putinův výnos, zveřejněný na webu Kremlu, "zakazuje či omezuje" po dobu jednoho roku uskutečňovat dovoz "jednotlivých druhů zemědělské výroby, surovin a potravin" ze zemí, "které rozhodly o zavedení ekonomických sankcí proti ruským právnickým či fyzickým osobám anebo se k takovému rozhodnutí připojily".

Vláda má dbát na vyšší domácí nabídku

Rusko silně závisí na dovozu potravin, z nichž většina pochází ze západních zemí, upozornila agentura AP a připomněla, že odveta následuje po posledním kole sankcí Evropské unie z minulého týdne, které si poprvé vzaly na mušku celá odvětví ruské ekonomiky.

Putin již při úterní poradě ve Voroněži uvedl, že nařídil vládě vypracovat odvetná opatření za západní sankce. "Rozumí se, že se to musí udělat co možná nejdůkladněji, abychom podpořili domácí výrobce, ale neuškodili spotřebitelům," řekl.

Středeční nařízení kromě konkrétních kroků k prosazení zákazu vládě také ukládá, aby zároveň zajistila dostatek zboží na trhu a nepřipustila prudký růst cen zemědělských a potravinářských výrobků. V případě nutnosti může seznam zakázaných položek i dobu platnosti upravovat, dbát má ale vláda hlavně na zvýšení domácí nabídky.

Ještě předtím ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor zakázala dovoz hovězího masa a dobytka z Rumunska. Opatření zdůvodnila výskytem nemoci šílených krav. Podle agentury Reuters jde nicméně o další z odvetných kroků Moskvy, které vyvolaly sankce západních zemí uvalené na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině.

V pondělí se pak ruský prezident Vladimir Putin vyslovil pro co nejrychlejší vývoj motorů pro malé ruské letouny, jimž dodávají motory čeští výrobci a jejichž dodávky by měly nahradit ruské podniky do konce roku 2016.

Co se nesmí dovážet

Přehled zemědělské produkce, jejíž dovoz omezilo či zakázalo Rusko v nedávné době:

- mléčné produkty, džus, brambory, sójové boby, slunečnicová semínka, kukuřičná mouka a cukrovinky z Ukrajiny

- prasata a vepřové maso z Lotyšska nebo přepravované přes Lotyšsko

- sušené mléko z Lotyšska

- prasata a vepřové maso z Litvy

- hovězí maso z Austrálie

- vepřové maso, ovoce a zelenina z Polska

- hospodářská zvířata a maso z Rumunska

- ovoce a zpracované maso z Moldavska, které stejně jako Ukrajina podepsalo smlouvy o rozšířeném obchodu a diplomatické spolupráci s EU; ovoce z Moldavska tvoří hlavní exportní položku, jejíž hodnota dosáhla v loňském roce 89,5 milionu dolarů, tedy zhruba 1,8 miliardy korun

- prasata a výrobky z vepřové krve z Kanady, Japonska, Jižní Koreje, Mexika a Spojených států

- připravuje se rovněž zákaz dovozu whisky Kentucky Gentleman a možná i ovoce z Řecka a drůbežího masa ze Spojených států.

 

Právě se děje

Další zprávy