Putin zdraví Česko. Motory do letadel si vyrobíme sami, říká

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 4. 8. 2014 12:21
Šéf Kremlu na nutnost domácí výroby upozornil ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova. Reakce Ruska se obává třeba První brněnská strojírna ve Velké Bíteši.
Vladimir Putin
Vladimir Putin | Foto: Reuters

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin se v pondělí vyslovil pro co nejrychlejší vývoj motorů pro malé ruské letouny, jimž dodávají motory čeští výrobci.

Šéf Kremlu na nutnost domácí výroby upozornil ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova při besedě v rezidenci Novo-Ogarjovo. Podle Manturova malá ruská letadla využívají české motory.

"Do malých ruských letadel je třeba montovat motory domácí výroby," řekl prezident podle agentury ITAR-TASS. Ruští výrobci podle Manturova již vlastní motory vyvíjejí. "Předpokládáme, že do konce roku 2016 bychom měli zahájit proces jejich certifikace a výroby," uvedl ministr.

Motory pro malé letouny a vrtulníky vyvíjí v České republice První brněnská strojírna (PBS) ve Velké Bíteši. Díky dodávkám pro letecký průmysl firma loni zvýšila tržby o více než 100 milionů korun na rekordní 1,2 miliardy.

Rusko je pro PBS významným zákazníkem a firma se podle informací z minulého týdne obává, že sankce vyhlášené Evropskou unií mohou dodávky do Ruska zablokovat. "Znamenalo by to ztráty od desítek do stovek milionů korun. Rusko je pro nás největší trh a je to důležitá část našeho výrobního programu," řekl minulý týden serveru iDnes.cz generální ředitel PBS Milan Macholán.

Manturov Putina informoval, že ruské konstrukční kanceláře už od loňska vyvíjejí nový typ malých dopravních letounů pro devět až dvanáct a pro šestnáct cestujících. První prototyp má být představen v příštím roce, od roku 2017 má začít sériová výroba. Na ruských leteckých linkách mají nahradit stroje An-2.

Připomeňme, že Rusko již po oznámení tvrdších sankcí ze strany EU od 1. srpna zakázalo dovoz některých druhů ovoce a zeleniny z Polska. Ruský úřad pro ochranu spotřebitelů na konci minulého týdne pak oznámil, že zastavil dovoz džusů z Ukrajiny.

 

Právě se děje

Další zprávy