ČNB chce držet měnu nad 27 korunami za euro, sazby nemění

27. 3. 2014 13:11
Bankovní rada zopakovala, že bude bránit přílišnému posílení koruny pod úroveň 27 korun za euro pomocí intervencí.
Sídlo ČNB
Sídlo ČNB | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes opět rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech a pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 korun za euro.

Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Petruš.

Úrokové sazby drží centrální banka na historicky nejnižší úrovni již téměř rok a půl. Základní úroková sazba tak činí 0,05 procenta.

K devizovým intervencím kvůli hrozbě deflace přistoupila rada loni 7. listopadu.

Bankovní rada dnes zopakovala, že uvedený závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude bránit přílišnému posílení koruny pod úroveň 27 korun za euro pomocí intervencí, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn.

Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Poprvé s Rusnokem

Dnešního zasedání se zúčastnilo všech sedm členů bankovní rady. Poprvé se zasedání rady, kde se jednalo o nastavení měnové politiky, účastnil Jiří Rusnok. Novým členem bankovní rady se stal 1. března, kdy nahradil Evu Zamrazilovou.

Devizové intervence spustila ČNB s cílem uvolnit měnové podmínky a zabránit hrozící deflaci. Snaha držet kurz koruny poblíž hranice 27 korun za euro bude podle guvernéra ČNB Miroslava Singera trvat minimálně po celý letošní rok.

Analytici nečekají žádnou změnu měnové politiky po celý letošní rok. ČNB podle nich nebude hýbat se sazbami, ale ani nijak zasahovat do devizových intervencí. První změnu v měnové politice lze podle ekonomů čekat nejdříve na počátku příštího roku.

Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Její krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Oba mimo jiné uvedli, že deflace české ekonomice nehrozí.

 

Právě se děje

Další zprávy