Intervence zvýšila zisk ČNB. Singer vydělal 3,5 milionu

Ekonomika Ekonomika
26. 3. 2014 16:45
Bankovní rada rozhodla, že loňský zisk použije na snížení kumulované ztráty z předešlých let.
Sídlo ČNB
Sídlo ČNB | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Listopadová měnová intervence pomohla České národní bance zvýšit zisk na 73,1 miliardy korun. Bankovní rada rozhodla, že jej použije na snížení kumulované ztráty z předešlých let. Ta tak klesla ze 123,6 miliardy ke konci roku 2012 na nynějších 50,4 miliardy.

Přibližně jednou třetinou se na výši loňského zisku podílely výnosy ze správy devizových rezerv. Dvě třetiny jsou výsledkem kurzových rozdílů plynoucích z tržního ocenění devizových rezerv centrální banky. Oslabený kurz totiž zvýšil korunovou hodnotu držených devizových rezerv, a tím vytvořil účetní zisk ČNB.

V roce 2012 činil zisk ČNB jen 2,9 miliardy korun, o rok dříve 35,4 miliardy. Naopak v letech 2010 nebo 2007 skončilo hospodaření ve ztrátě. Banka nicméně upozornila, že podle ústavy je hlavním cílem její činnosti péče o cenovou stabilitu, a ne maximalizace jejího zisku.

Guvernér České národní banky Miroslav Singer si loni ve funkci vydělal téměř 3,5 milionu korun čistého, upozornil server Týden.cz. Kvůli vyššímu zdanění si ovšem proti roku 2012 pohoršil o čtvrt milionu. Viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík loni vydělali 2,8 milionu korun čistého. Celkem bylo loni sedmi členům bankovní rady vyplaceno 25,4 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy