Státní lesy výběrová řízení nezruší

Petr Havel (spolupracovník redakce)
13. 12. 2006 18:39
Praha Tendry nezrušíme. Zní ze státního podniku Lesy České republiky. A to i přes rozhodnutí soudu z minulého týdne.
Hodnota hub každoročně na území ČR nasbíraných dosahuje podle odhadů mykologické společnosti v dobrých letech až k hranici 400 milionů korun ročně.
Hodnota hub každoročně na území ČR nasbíraných dosahuje podle odhadů mykologické společnosti v dobrých letech až k hranici 400 milionů korun ročně. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Informace deníku Aktuálně.cz dnes navíc potvrdil generální ředitel firmy František Koníček.

Jednoroční tendry, které počátkem listopadu společnost vyhlásila na zakázky pro lesnické práce, neohrozí podle analýz, které si nechalo vedení podniku zpracovat, ani verdikt Krajského soudu v Brně z minulého týdne. Ten zrušil kvůli procesním chybám rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podle nějž musí státní Lesy zadávat kontakty podle zákona o veřejných zakázkách.

Analýzy budou hotové až zítra a do konce týdne je Koníček bude konzultovat s ministerstvem změdělství. Dosavadní výsledky však ukazují, že tendry rušit netřeba.

Listopadová výběrová řízení se již příslušným zákonem řídí. Podnik dnes navíc zveřejnil téměř tři čtvrtiny výsledků tendrů na lesnické práce pro příští rok. Na svých webových stránkách uvádí jména nejúspěšnějších uchazečů tendrů na 208 územních jednotek, o kterých již rozhodla hodnotící komise. O vítězích na zbývajících 70 jednotkách z celkového počtu 278 dosud komise rozhoduje, řekl dnes ČTK mluvčí podniku Tomáš Vyšohlíd.

"Nevidím tedy žádný důvod, proč tato výběrová řízení pozastavit či rušit a neznám žádný zákonný důvod, abych k takovému kroku přistoupil," zdůraznil v rozhovoru s Aktuálně.cz Koníček.

Rušit už nechce ani ministerstvo

Zrušení listopadových tendrů požaduje Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství, jehož členové měli se státním podnikem uzavřené smlouvy na zakázky před vyhlášením listopadových výběrových řízení. Tyto smlouvy však nevznikly na základě tendrů podle zákona a jsou tak podle antimonopolního úřadu neplatné.

Podle Koníčka bylo rozhodnutí krajského soudu nesprávně interpretováno v tom smyslu, že "by se nezákonné vztahy staly zákonnými a naopak".

Na možnost zrušení listopadových tendrů upozornilo koncem minulého týdne také ministerstvo zemědělství, dnes již o zrušení výběrových řízení nemluví. Ředitel odboru komunikace ministerstva zemědělství Hugo Roldán naopak zopakoval původní názor úřadu, podle kterého je řešení smluvních vztahů Lesů v kompetenci Koníčka.

"Chceme se ale ujistit, že státní podnik nečiní kroky, které by jej smluvně zavazovaly na dlouhou dobu dopředu," uvedl Roldán. Potvrdil také, že ministerstvo nehodlá Lesům nařizovat zrušení listopadových tendrů.

To ani právně ministerstvo udělat nemůže. Nařídit takový krok je oprávněna pouze Dozorčí rada LČR, ministerstvo jej může pouze doporučit.

 

Právě se děje

Další zprávy