Lesy finišují s výběrem dodavatelů

Petr Havel (spolupracovník redakce)
13. 11. 2006 16:20
Praha - Ani žádost o postavení tendrů by neměla ohrozit soutěž o zakázky Lesů České republiky (LČR).
Co nezvládly imise, dokončil kůrovec - svah Čertovky
Co nezvládly imise, dokončil kůrovec - svah Čertovky | Foto: Pavel Baroch

Do dneška mohly firmy podávat nabídky a firmy, které nakonec zvítězí, si mohou být bezmála jisty, že nasmlouvané služby zabezpečovat budou.

"Pokud vše proběhne podle současných kritérií, které LČR stanovily, nemusí se vítězové obávat toho, že by smlouvy s nimi nebyly podepsány," zdůrazňuje mluvčí státního podniku Tomáš Vyšohlíd.

Antimonopolní úřad zasáhl

Možnost, že by vítězství ve veřejných zakázkách mohlo být jen cárem bezcenného papíru, přitom naznačuje Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství. To požaduje po LČR pozastavení tendrů do doby, než soud rozhodne o žalobě Lesů vůči Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), která měla obhájit výsledky soutěže, nezadávané podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Lesy totiž původně tendry podle tohoto zákona nevyhlašovaly a antimonopolní úřad takový postup dokonce posvětil. Posléze ale ÚOHS své rozhodnutí změnil s tím, že státní podnik je povinen soutěže podle zákona o veřejných zakázkách zadávat. Stalo se tak na výzvu Evropské komise, která vyslyšela protesty lesnické společnosti CE WOOD.

Právě proto ale LČR podle Vyšohlída o pozastavení nebo zrušení současných výběrových řízení  "rozhodně neuvažují". Soud totiž podle něj nemá ani jinou možnost než potvrdit rozhodnutí antimonopolního úřadu z dubna letošního roku, které úřad učinil na základě analýzy Evropské komise.

Pod uschlými pahýly už rostou nové smrky
Pod uschlými pahýly už rostou nové smrky | Foto: Pavel Baroch, Aktuáůně.cz

"Dle ÚOHS jsou Lesy ČR zadavatelem výběrových řízení ve smyslu zákona. Zákaz plnění z uzavřených smluv ÚOHS neuložil, neboť nechtěl nadměrně zasahovat do smluvních vztahů a je si vědom toho, že Lesy ČR musí po omezenou dobu v nezbytně nutném rozsahu mít zajištěny dodávky dřeva pro své odběratele, než vstoupí v platnost nové smlouvy," uvedl tehdy antimonopolní úřad.

Sdružení podnikatelů tak jinými slovy nemůže očekávat, že by soud vyhověl zmiňované žalobě, neboť by tak fakticky umožnil zadávat Lesům služby v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Zdržení je možné

"Současné tendry jsou pro nás jedinou zákonnou možností, jak naplnit rozhodnutí antimonopolního úřadu i Evropské komise. Všechny podmínky nynějších tendrů jsou plně transparentní, přičemž největší, osmdesátiprocentní váhu má cena nabízených služeb," říká mluvčí státního podniku.

I Vyšohlíd nicméně připouští, že stoprocentní jistotu zakázek vítězové mít nemusí. Ačkoli je zřejmé, že Lesy jsou a budou zadavatelem tendrů podle příslušného zákona, může podpis smluv s vítězi zkomplikovat poněkud nejednoznačná formulace antimonopolního úřadu, který původní neplatné smlouvy přímo nezrušil, pouze doporučil urychleně uvést do souladu se zákonem na zadávání veřejných zakázek.

Hodnota hub každoročně na území ČR nasbíraných dosahuje podle odhadů mykologické společnosti v dobrých letech až k hranici 400 milionů korun ročně.
Hodnota hub každoročně na území ČR nasbíraných dosahuje podle odhadů mykologické společnosti v dobrých letech až k hranici 400 milionů korun ročně. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V praxi by bylo ale jediným důsledkem opětné vyhlášení tendrů za stávajících podmínek, tedy odklad celého procesu.

Roční hodnota zakázek se pohybuje v řádech miliard korun a dotýká se území zhruba 1,3 milionu hektarů lesů. Vítězům tendrů zabezpečuje spolupráci se státními lesy na dobu jednoho roku s možností následného prodloužení smluv po vyhodnocení spolupráce. Kromě jednoletých tendrů byla původně ve hře také varianta vypsání výběrových řízení s platností smluv na dobu pěti a deseti let.

 

Právě se děje

Další zprávy