Soud: ÚOHS musí znovu řešit kauzu Lesy

red eko, ČTK
8. 12. 2006 12:20
Brno - Krajský soud dnes rozhodl o stížnosti šestnácti firem, které si stěžovaly na rozhodnutí Úřadu pro hospodářskou soutěž. Dal jim za pravdu.
Co nezvládly imise, dokončil kůrovec - svah Čertovky
Co nezvládly imise, dokončil kůrovec - svah Čertovky | Foto: Pavel Baroch

K tomuto verdiktu soud dospěl kvůli procesním chybám, které se při řešení otázek kolem výběrových řízení Lesů České republiky vyskytly. ÚOHS na začátku roku rozhodl, že firma se musí řídit zákonem o veřejných zakázkách.

"Nedá se říci, že by toto rozhodnutí obecně znamenalo, že Lesy nemusí podle zákona postupovat. Podle dnešního rozsudku nelze ani předjímat další rozsudky soudu v podobných případech," uvedl soudce Jaroslav Tesák.

LČR patří zhruba polovina lesů v Česku. Antimonopolní úřad letos rozhodl, že firma musí na lesnické práce vyhlašovat tendry. Do té doby je zadávala bez výběrových řízení. Rozhodnutí vydal několik, každé se týkalo jiných smluvních partnerů Lesů ČR.

Firma se podle svého mluvčího Tomáše Vyšohlída řídí červnovým právoplatným rozhodnutím ÚOHS, který označil Lesy ČR za zadavatele veřejných zakázek a výběrová řízení z roku 2004 a 2005 prohlásil za nezákonná.

"Lesy plní nařízení tohoto úřadu uvést své smluvní vztahy do souladu s právními předpisy," řekl Vyšohlíd. Dodal, že oficiální rozhodnutí soudu zatím LČR neobdržely.

Po verdiktu ÚOHS zrušila firma platné smlouvy a na všechny lesní plochy vyhlásila soutěže. Zároveň se ale obrátily na brněnský krajský soud. Ten zatím o jejich žalobě nerozhodl, dořešil ale žalobu 16 lesnických společností na dva verdikty ÚOHS. V nich úřad Lesy upozornil, že do té doby nepostupovaly správně.

Foto: Aktuálně.cz

To se však nelíbilo firmám ze SPLH, které zakázky z tendrů z let 2004 a 2005 získaly. Lesnické podniky upozorňovaly, že je změna pravidel připraví o práci a budou muset propouštět. Minulý týden firmy ze sdružení i mimo něj oznámily, že pokud Lesy současnou situaci nevyřeší, vyhlásí stávku.

"Jestliže svým rozhodnutím vyzval soud ÚHOS k dalšímu řízení, pak to znamená další měsíce a možná roky tahanic a dokazování, kdo co jak a proč způsobil. Chaos, který už existuje se tím jen prohloubí," tvrdí mediální zástupce sdružení firem SPLH Roman Bajčan.

Na další rozhodnutí ohledně tendrů firmy Lesy České republiky se zatím čeká.

 

Právě se děje

Další zprávy