Operátoři začali rozšiřovat své rychlé mobilní sítě LTE

ČTK ČTK
3. 7. 2013 12:48
Kmitočty v pásmu 800 MHz, které umožňuje pokrýt rozsáhlejší území, nabídne ČTÚ na podzim
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Telekomunikační operátoři rozšiřují v Česku své rychlé mobilní sítě LTE. T-Mobile zahájil zkušební provoz v Praze, Vodafone začal nabízet komerční služby v Karlových Varech. Telefónica již v květnu spustila LTE v centru Prahy.

T-Mobile již dříve pokryl rychlou sítí Mladou Boleslav, kde ale od července nebudou platit speciální testovací SIM karty. V současnosti firma signál LTE nabízí také v části Prahy 4 a v budovách společnosti v Lounech a Hradci Králové. Zkušební provoz potrvá minimálně dva měsíce.

Vodafone spustil LTE v Karlových Varech během filmového festivalu. "Kdy budeme schopni nabídnout tuto technologii dalším obyvatelům České republiky, závisí hlavně na výsledku aukce frekvencí, kterou v současné době připravuje Český telekomunikační úřad," uvedla technická ředitelka Vodafonu Tanja Richterová.

Všichni operátoři využívají pro LTE frekvence v pásmu 1800 MHz, které mají od Českého telekomunikačního úřadu přidělené z dřívější doby. Kmitočty v pásmu 800 MHz, které umožňuje pokrýt rozsáhlejší území, nabídne Český telekomunikační úřad na podzim v aukci. Firmám se ale nelíbí podmínky tendru, které zvýhodňují případného nového operátora.

LTE podle firem umožňuje teoreticky rychlosti přenosu dat kolem 100 megabitů za sekundu. V praxi se pohybují v průměru kolem 30 Mbit/s. Dosavadní maximální teoretická rychlost v sítích 3G je 42 Mbit/s, reálně kolem šesti Mbit/s.

 

Právě se děje

Další zprávy