Od O2 se odštěpí pevná a mobilní síť i datová centra

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 2. 2015 19:30
Rozdělení ještě musí schválit akcionáři na valné hromadě.
Foto: Archiv HN/ STUDIO100

Praha- Představenstvo telekomunikační firmy O2 schválilo její rozdělení na dvě společnosti. Od O2 se odštěpí nová firma pod názvem Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), která bude vlastnit a provozovat pevné a mobilní sítě a datová centra.

Rozdělení musí schválit akcionáři na valné hromadě. Společnost to dnes oznámila ve zprávě investorům. V O2 má majoritu 83 procent PPF Petra Kellnera.

Rozhodnutí podle analytika Komerční banky Josefa Němého výrazně snižuje pravděpodobnost vyplacení zajímavé dividendy z loňského zisku. "Podle mého názoru bude PPF postupně navyšovat své podíly jak v původním O2, tak v nové firmě. V budoucnu tak akcie O2 pravděpodobně zmizí z burzy úplně," sdělil.

Provozovali jsme dva odlišné druhy podnikání

Podle generálního ředitele O2 Tomáše Budníka má oddělení infrastruktury přinést zvýšení efektivity v obou firmách a možnost pružněji reagovat na aktuální situaci na trhu. O2 zároveň rozdělení usnadní podnikat bez omezení daných regulací, protože na řadě trhů je dominantním hráčem. Například na trhu volání z pevných linek podléhá cenové regulaci.

"Naše společnost aktuálně provozuje dva velmi odlišné druhy podnikání. Vedle poskytování služeb zákazníkům se zaměřujeme taky na budování a provoz infrastruktury. Každá ze společností se přitom řídí jiným investičním horizontem a zajišťuje své podnikání s jinou mírou rizika," dodal Budník.

Akcie nové firmy se nebudou obchodovat na burze

O2 v rámci rozdělení sníží základní kapitál z 27,461 miliardy korun na 3,1 miliardy Kč. Jmenovitá hodnota každé akcie klesne ze stávajících 87 na deset korun. "Jmenovitá hodnota akcií má čistě účetní význam a nemá vliv na velikosti podílu akcionářů na společnosti ani na skutečnou hodnotu akcií, která je dána tržní cenou. Pro akcionáře se tak změnou jmenovité hodnoty akcií nic nemění," podotkl Budník.

Každý akcionář O2 obdrží k jedné akcii operátora jednu akcii nové společnosti. Akcie České telekomunikační infrastruktury nebudou obchodovány na burze, firma nabídne vlastníkům, kteří budou hlasovat proti schválení rozdělení, jejich odkup. Znalec odštěpovanou část ocenil na 46,9 miliardy Kč.

Akcie nové firmy se nebudou obchodovat na burze, upozornil Němý. Pro mnoho menšinových akcionářů tak podle něj bude dávat větší smysl podíl prodat. "Podle dnešních zpráv by měl držitel akcie O2 dostat v případě prodeje akcie v nové firmě zhruba 149 korun za kus. Zda je tato nabídka adekvátní nebo ne, nelze posoudit, protože nemáme přístup k samostatným finančním výkazům nové odštěpené firmy, respektive zbytku původní části," řekl ČTK Němý.

Potenciálně velký problém vidí zároveň v tom, že odkup akcií v nové firmě zřejmě bude nabídnut jen těm akcionářům, kteří budou hlasovat proti rozdělení na valné hromadě. "Předpokládám, že kvůli této podmínce aktivního jednání by mnoho minoritních akcionářů mohlo přijít o možnost prodeje a zůstanou jim nelikvidní akcie nové firmy," upozornil.

Česká telekomunikační infrastruktura získá z O2 veškerý majetek a veškeré dluhy, které se týkají Divize Infrastruktura a velkoprodej. Získá tak pevnou telekomunikační síť a fyzickou infrastrukturu mobilní sítě, ústředny, dohledová centra, informační systémy a databáze pro správu sítí a datová centra včetně budov. Do nové firmy přejde 1241 zaměstnanců z celkem 4352 pracovníků O2 ČR a získá také dceřiné firmy Czech Telecom Germany a Czech Telecom Austria. V O2 zůstanou práva k užívání telefonních čísel a mobilních kmitočtů a ostatní dceřiné firmy včetně slovenského operátora O2 Slovakia.

V představenstvu správce infrastruktury zasedne dosavadní šéf síťové divize a člen představenstva O2 Petr Slováček, člen představenstva O2 Michal Frankl a Ladislav Chvátal z PPF Partners. Slováček a Frankl podle informací ČTK zároveň přestanou být členy představenstva O2. Prvními třemi členy dozorčí rady budou zástupci PPF Robert Ševela, Kateřina Jirásková a Lubomír Král.

O2 zároveň oznámila, že ukončila jednání o poskytnutí půjčky 24 miliard Kč mateřské PPF. Ta předpokládá, že jednání se obnoví po zápisu obou firem do obchodního rejstříku a splnění všech zákonných podmínek.

O2 podle mluvčího ČTÚ Martina Drtiny jako podnik s významnou tržní silou podléhá regulaci na šesti trzích. "V případě rozdělení O2 by úřad musel provést znovu analýzu příslušných trhů," řekl ČTK.

V Evropě i ve světě není oddělení provozovatele telekomunikační infrastruktury od poskytovatele služeb obvyklé. Například ve Velké Británii se oddělily jen pevné sítě.

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získala majoritní podíl 66 procent v O2 od španělské Telefóniky na začátku loňského roku. Cena za transakci byla 63,6 miliardy Kč. V současnosti má přes 83 procent akcií firmy. O2 má téměř 5,1 milionu mobilních zákazníků a provozuje 1,3 milionu aktivních pevných linek.

 

Právě se děje

Další zprávy