Daňoví poradci účty před policií neutají, rozhodl soud

Tomáš Fránek
12. 9. 2008 16:00
Ústavní soudci odmítli stížnost poradců z Prahy
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Daňoví poradci nemohou s odkazem na povinnost mlčenlivosti bránit policii, aby získala dokumenty, které potřebuje pro vyšetřování trestné činnosti.

A to přesto, že povinnost mlčenlivosti je v zákoně státem přikázaná a chráněná povinnost.

Ústavní soudci tak odmítli stížnost daňových poradců z Prahy, kterým policie při domovní prohlídce zabavila loni také údaje a účty jejich klientů. Podle poradců neoprávněně porušila jejich práva.

Nedáme, mlčíme

Policie domovní prohlídku uskutečnila poté, co u některých lidí prošetřovala podezření z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. A v domě v Horních Počernicích měla sídlo společnost, která jednu z firem podezřelých z krácení daně, zastupovala právě v daňovém řízení.

Soud domovní prohlídku odsouhlasil. "Po přezkoumání návrhu a předloženého spisu soudce dospěl k závěru, že ze spisového materiálu vyplývá důvodné podezření, že v uvedeném objektu je věc důležitá pro trestní řízení," je napsáno v rozhodnutí soudu.

Podle daňových poradců ale policie zabavovala dokumenty, které s případem neměly nic společného, prohledávala neoprávněně prostory jako byla garáž a nedbala námitek, že jde o dokumenty podléhající ze zákona stanovené mlčenlivosti.

"Policie zcela ignorovala upozornění, že žádné z věcí nelze vydat ani odebrat, neboť podléhají povinnosti mlčenlivosti," uvedli poradci ve stížnosti.

Ústavní soudci ale stížnost odmítli jako zjevně neopodstatněnou. Podle senátu vedeného soudkyní Ivanou Janů je mlčenlivost v případě daňových poradců sice státem přikázaná i obecně chráněná povinnost, nejde však o to, že by mělo jít o výjimku z právního řádu.

Policie musí ověřovat

Podle soudců jsou na tom  daňoví poradci stejně jako advokáti. A policejní domovní prohlídka nemůže narušit práva klientů daňových firem.

Policie totiž musí o tom ,co objevila v dokumentech mlčet také. "Policejnímu orgánu i dalším orgánům činným v trestním řízení je zákonem uloženo zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o nichž se dozvěděli v souvislosti s výkonem svých pravomocí," uvedli soudci.

Podle ústavních soudců se nemůže policie spoléhat pouze, že by daňoví poradci sami odmítnout vydat dokumenty s odkazem na mlčenlivost, policisté si to musí sami ověřit. Jinak by totiž mohlo dojít k velmi snadnému maření vyšetřování podezření ze spáchání trestného činu.

"Podle výkladu stěžovatele (daňových poradců) by listiny a věci jakkoliv uložené u daňového poradce byly pro účely trestního stíhání nedobytné, což by ovšem zcela znemožnilo shromažďování důkazního materiálu pro účely trestního řízení," rozhodli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy