Potvrdit příjem nezaměstnanému? Nemusí to být podvod

Tomáš Fránek
23. 6. 2008 14:55
Nejvyšší soud řesil případ potvrzení příjmu kvůli leasingu

Brno -  Pro odsouzení za spoluúčast na podvodu je důležité, aby ten, kdo pachateli poskytl pomoc, věděl, že došlo k podvodu a byla způsobena škoda.

U leasingového podvodu je trestný čin podvodu dokonán v případě, že auto či stroj na leasing pachatel převzal a tím se obohatil na úkor leasingové společnosti.

Nejvyšší soud se tak zastal podnikatele, který byl za pomoc k trestnému činu podvodu původně odsouzen podmínečně na jeden rok za to, že leasingové společnosti potvrdil, že u něj nezaměstnaný muž bez řidičského průkazu pracuje a pobírá plat ve výši 11 tisíc korun.

Trest za pomoc

Nezaměstnaný muž sice smlouvu s leasingovou společností uzavřel a auto převzal, zaplatil ale jenom zálohu a jednu splátku a auto předal po předchozí dohodě dalšímu spolupachateli. Všechny tři muže soudy v Bruntále i Ostravě potrestaly.

A podnikatel dostal podmínečný trest na jeden rok za to, že si musel být vědom, že hlavní pachatel podvodu není zaměstnaný a nebude mít pravděpodobně z čeho leasingové splátky hradit.

Podnikatel se ale obrátil s dovoláním ne Nejvyšší soud. Podle jeho dovolání žádná škoda leasingové společnosti nevznikla, nedošlo k obohacení na úkor cizího majetku. "Samotný fakt, že v leasingové smlouvě jsou uvedeny údaje, které zcela neodpovídají skutečnosti, nezpůsobuje její neplatnost a ani škodu leasingové společnosti," uvedl v dovolání.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství sice z verdiktů soudů nevyplývá, jaká konkrétní škoda byla leasingové společnosti způsobena, s autem ale nemůže disponovat a nemá ho k dispozici.

A je jednoznačně, že podnikatel telefonicky leasingové společnosti potvrdil potvrzení o zaměstnání i výši příjmu a proto je jednoznačné, že pomáhal k podvodu.

Musí vědět, že jde o podvod

Nejvyšší soud ale trest pro podnikatele zrušil, soud v Ostravě musí celý případ znovu projednat. Podle soudců Nejvyššího soudu totiž nejde z verdiktu soudu v Ostravě dojít k závěru, že se podnikatel dopustil trestného činu účastenství ve formě pomoci k trestnému činu podvodu.  Není jasné, komu vlastně měla být počínáním podnikatele způsobena škoda.

"Jestliže je trestným činem spáchaným hlavním pachatelem trestný čin podvodu, pak se k trestnosti toho, kdo tomuto pachateli poskytl pomoc, z hlediska subjektivní stránky věci, vyžaduje, aby byl alespoň srozuměn s tím, že hlavní pachatel někoho uvedl v omyl, využil jeho omylu či mu zamlčel podstatné skutečnosti, že se tím tento pachatel nebo někdo jiný obohatil a že někomu byla způsobena škoda," uvedli soudci Nejvyššího soudu.

Podle nich tak verdikt o trestu pro podnikatele není podložen důkazy a byl nesprávně posouzen.

Soudci také ve svém verdiktu jednoznačně uvedli, co je leasingový podvod.

"Jestliže pachatel jedná od počátku se záměrem vylákat předmět leasingu, aniž by leasingové smlouvě hodlal dostát, případně již v době uzavírání leasingové smlouvy ví, že s ohledem na své finanční poměry nebude moci dostát ani základním podmínkám ze smlouvy vyplývajícím a je s tím srozuměn, takže smlouva byla uzavřena jen jako prostředek k vylákání předmětu leasingu, kterým uváděl pronajímatele v omyl, pak čin je v takovém případě dokonán převzetím předmětu leasingu pachatelem, jenž se tímto způsobem obohatí na úkor leasingové společnosti," uvedli ve svém verdiktu soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy